Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken

Plannen voor de Faar in eindfase

Deel: LinkedIn

Enkele jaren geleden deed het eerste Cultureel Centrum van Vlaanderen het licht uit op de hoek van de Rijksweg en de Europalaan. Het gebouw was dermate verouderd dat het niet in aanmerking kwam voor renovatie. Nadat het gebouw werd afgebroken, werd de grond verkocht aan een privéontwikkelaar. Deze zal binnenkort starten met de bouw van appartementen. Daarvoor leverde de stad een omgevingsvergunning af op 7 februari 2020.

De stad maakte de voorbije jaren in eerste instantie werk van een nieuw centrumplein tussen de Europalaan en de bibliotheek. Het plein wordt niet alleen als evenementenlocatie gebruikt, maar zorgt ook voor een veilige en autovrije toegang naar de onderwijsinstellingen. In een tweede fase wordt nu gewerkt aan het ontwerp van een nieuw ontmoetingscentrum. Het nieuwe gebouw zal met zijn L-vorm de vrije ruimte aan het plein Ter Motten opvullen.

Belangrijk is dat het ontmoetingscentrum uitnodigend en laagdrempelig is en je makkelijk vanaf het centrumplein binnenloopt. Naast een foyer komt er ook een theaterzaal, een café en is er ruimte voor onze verenigingen, scholen en kunstacademie. Ook zal de bibliotheek uitgebreid worden met een jeugdafdeling en een leeszaal. De plannen voor De Faar zitten inmiddels in de eindfase en zijn bijna klaar om over te gaan tot de aanvraag van een omgevingsvergunning. Als alles goed gaat, kunnen de werken einde van het jaar starten en opent het nieuwe ontmoetingscentrum De Faar einde 2022 de deuren.