25 maart 2025
Lydia Peeters bezorgd over terugval brede weersverzekering land-…
Lees meer
Nieuws
18 maart 2025
Limburgse bakkers krijgen binnen een zestal weken uitzicht op een snelle officiële erkenning voor Limburgse vlaai. Europa erkende onze vlaaien al officieel als streekproduct, maar door een rekenfout konden de meeste Limburgse bakkers geen erkenning krijgen. De omslachtige procedure om dat bij te sturen zit in een vergevorderd stadium. Dat liet minister Brouns weten op een schriftelijke vraag van Lydia Peeters. Verder blijkt ook dat er een erkenningsaanvraag werd ingediend voor het Vlaams roodbruin bier / Flanders Red Ale.
In januari was de verrassing in Limburg groot toen bleek dat de Europese erkenning van de Limburgse vlaai als streekproduct in het gedrang kwam door een foute berekening. Acht jaar lang streden de Belgische en Nederlandse vlaaibakkers voor deze erkenning. Op 16 januari 2024 was de inschrijving van de Limburgse vlaai in het Register van Beschermde Geografische Aanduidingen (BGA) eindelijk een feit. Dé kers op de taart voor de bakkers en liefhebbers van onze Limburgse vlaai. Maar de kers op de taart bleek een zure kriek te zijn want door een rekenfout was bijna geen enkele Belgisch-Limburgse bakker na controle door de FOD Economie geslaagd. “Het is jammer dat de rekenfout pas ontdekt werd bij een controle, terwijl er jaren aan het dossier gewerkt werd”, reageert Vlaams parlementslid Lydia Peeters. Maar de procedure om de fout recht te zetten, werd ondertussen opgestart, zo blijkt uit een schriftelijke vraag die Lydia Peeters stelde aan Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns. “Als alles naar wens verloopt, krijgen onze bakkers binnen een zestal weken zicht op de langverwachte erkenning.”
Erkenning van ons vakmanschap en een stimulans voor onze economie
Zowel in België als in Nederland is de Limburgse vlaai gekend als kwaliteitsvolle, dagverse en rijkgevulde vlaai met een sterke lokale traditie die al terug tot 1878 naar feesten op Limburgse hoeves. Met de erkenning wordt het historische, ambachtelijke recept van de Vlaamse vlaai gewaarborgd. De vlaaien moeten volgens een strikt lastenboek vervaardigd worden, en dit door Belgisch-Limburgse of Nederlands-Limburgse bakkers. “Onze Limburgse vlaai is sterk verweven met onze culturele identiteit en een belangrijk stukje immaterieel erfgoed dat we moeten borgen voor volgende generaties. Bovendien vormt deze erkenning ook een waardering voor het vakmanschap van onze warme bakkers en een mooie stimulans voor onze Limburgse economie”, aldus Lydia Peeters.
Kans op administratieve vereenvoudiging
Binnen de EU-wetgeving is dit een standaardwijziging. Maar vermits het om een grensoverschrijdend dossier gaat, moeten zowel België als Nederland hun interne procedures doorlopen en het dossier goedkeuren. Uit het antwoord op de schriftelijke vraag blijkt dat het Agentschap Landbouw en Zeevisserij op 3 maart 2025 de officiële schriftelijke aanvraag ontving tot wijziging van het productdossier. Ook de Nederlandse administratie ontving de wijzigingsaanvraag. De publicatie van de aanvraag in de Nederlandse Staatscourant was voorzien op 13 maart 2025, gevolgd door een bezwaartermijn van zes weken. Het gewijzigde dossier is pas definitief na verwerking van de eventuele bezwaren. Op basis hiervan zullen de besluiten in beide landen ondertekend worden waarna de wijzigingen in werking treden. De beslissingen en het dossier zullen dan hopelijk tegen uiterlijk de zomer ter kennisgeving naar de Europese Commissie gestuurd worden.
“Door een kleine menselijke rekenfout moet dit dossier opnieuw een hele procedure doorlopen om rechtgezet te worden. Dit kan en moet eenvoudiger, want voor Europa betreft dit eigenlijk een standaardwijziging. Toch botsen we, onder meer door afwijkende procedures in de 2 landen en te veel regeltjes, op traagheid en omslachtigheid”, zo luidt het bij Lydia Peeters. “Dit kost niet alleen tijd, maar werkt ook demotiverend voor toekomstige grensoverschrijdende aanvragen. Hopelijk wordt deze ongelukkige rekenfout dan ook aangegrepen om de nationale procedures onder het licht te houden.”
‘Vlaams roodbruin bier / Flanders Red Ale’
Met de Vlaamse vlaai beschikt België momenteel over 17 beschermde geografische aanduidingen (BGA), waaronder Gaumais-paté, Brussels grondwitloof, Geraardsbergse mattentaart en Ardeense worst. Er is bij de Europese Commissie ook nog een aanvraag vanuit Wallonië tot erkenning ingediend voor de ‘Boudin blanc de Liège’. Lydia Peeters polste bij de minister ook naar nieuwe aanvragen vanuit Vlaanderen. Vanuit Vlaanderen is er een aanvraag in voorbereiding voor het ‘Vlaams roodbruin bier / Flanders Red Ale’. De ‘nationale’ procedure, met onder meer een publieke consultatie, werd intussen afgerond. Het dossier zal nu ingediend worden bij de Europese Commissie die 6 maanden heeft om het dossier te beoordelen.
Wij gebruiken dus enerzijds onze eigen cookies en anderzijds cookies van zorgvuldig geselecteerde partners met wie we samenwerken.
Kijk dan in onze uitgebreide Cookieverklaring » en ons Privacybeleid » .