​Wijnproductie en het aantal wijnbouwers in Vlaanderen in stijgende lijn!

Deel: LinkedIn

Voor het tweede jaar op rij stijgt de productie met meer dan 25 %!

Het economisch belang van de Vlaamse wijnbouw blijft stijgen. Dit blijkt uit het antwoord van minister Schauvliege op mijn recente schriftelijke vraag over een stand van zaken van de Vlaamse wijnbouw. De kwaliteit van de Vlaamse wijnen wordt ondersteund via de toekenning van ‘appellaties’, namelijk de beschermde oorsprongsbenamingen (BOB) en beschermde geografische aanduidingen (BGA). Deze benamingen genieten ook erkenning op Europees niveau. In Vlaanderen werden al vier BOB’s erkend - namelijk de Hagelandse wijn, de Haspengouwse wijn, de Heuvellandse wijn en de Vlaams mousserende kwaliteitswijn - en één BGA voor de Vlaamse landwijn.

De volgende hoeveelheden (liters) werden sinds 2014 geproduceerd:

Benaming/Liters20142015%2016%
BOB Hagelandse wijn 23.742 25.445 28.315
BOB Haspengouwse wijn 29.251 44.500 69.350
BOB Heuvellandse wijn 7.81210.3429.715
BOB Vlaamse mousserende kwaliteitswijn 22.404 34.025 34.824
BGA Vlaamse landwijn 27.884 25.708 36.702
TOTAAL111.093140.020+ 26178.906+ 28

Hieronder vinden jullie de evolutie van het aantal wijnbouwers in Vlaanderen (voor 2016 zijn nog geen cijfers bekend).

Benaming/Oogstjaar20132014%2015%
BOB Hagelandse wijn8912
BOB Haspengouwse wijn466
BOB Heuvellandse wijn254
BOB Vlaamse mousserende kwaliteitswijn334
BGA Vlaamse landwijn7910
Andere (zonder erkenning) in Vlaanderen303438
TOTAAL5466+ 2274+ 12

Het volledig antwoord van de minister op mijn schriftelijke vraag vindt u hier.