Nieuws

23 december 2016

Vakantiepark Terhills krijgt 250 watervilla’s, goed voor 230 directe jobs in het Maasland

Het Terhills resort krijgt 250 vakantievilla’s langs de grote voormalige grindplas en de nieuwe bosrivier. Rust, ontspanning en contact met de natuur staan centraal in dit exclusief project. Het ontwerp voorziet verder in een Country Club, een Grand Café & Restaurant en een Aqua Lagoon. Het resort zou eind 2019 openen indien alles volgens plan verloopt. Het vergt een investering van circa 75 miljoen euro.

De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM heeft als opdracht om de voormalige mijnsite van Eisden met haar unieke industriële erfgoed om te vormen tot een bovenregionale toeristische bestemming. Reeds in 2011 werd 219 hectare industrieterrein omgevormd tot natuur (100 ha) en recreatie (119 ha). Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) creëerde Terhills, de hoofdtoegangspoort tot het nationaal park Hoge Kempen en zorgde voor de verankering van de hoofdtoegang tot de natuur op de site. De sportzone kreeg met het succesvolle Terhills Cablepark een eerste invulling, het voormalige hoofdgebouw van de mijn werd omgevormd tot het Terhills hotel. Het state-of-the-art wellness complex ‘Elaïsa’ wordt nu gebouwd en een nieuwbouw voor conferenties en evenementen zal de site aantrekkelijk maken voor bedrijven. De ontwikkeling van de retailzone is voor binnenkort.

Stijn Bijnens, CEO van LRM “Met het vakantiepark staan we zonder twijfel voor de meest impactvolle ontwikkeling op één van de mooiste sites van Vlaanderen. Het wordt de kroon op het werk van wat al een complex herbestemmingstraject is geweest. Met Pierre & Vacances Center Parcs aan het roer, zal het Terhills resort uitgebouwd worden tot het kloppend hart van de Terhills-site. De 230 directe jobs die het resort zal genereren, betekenen een stimulans voor een regio die kampt met hoge werkloosheidscijfers. Bovendien zal er een substantiële tewerkstelling zijn tijdens de bouwfase.”

Rust en ontspanning in exclusief kader

Het Terhills resort wordt een rustig park met een exclusief concept. Het resortconcept is gericht op rust en ontspanning en wil de gasten een unieke beleving bieden met luxueuze accommodaties geïntegreerd in de natuur aan het water en met een hoge servicegraad.

Er zijn vijf types van villa’s, gaande van 2, 4, 6, 8 of 12 personen, allen ingebed in het groen en gelegen langs het water. Sommige grenzen aan de Grote Plas, andere aan de nieuw aan te leggen bosrivier. De bosrivier, goed voor 7 hectare extra wateroppervlakte (het equivalent van 14 voetbalvelden), meandert doorheen het vakantiepark en het bos. De villa’s krijgen een aanlegsteiger voor een elektrisch bootje waarmee gasten zich kunnen verplaatsen. Naast villa’s, bestaat het park uit een Country Club met lobby, een Grand Café en Restaurant, entertainment faciliteiten, een indoor kinderspeelwereld en Aqua Lagoon, een subtropisch zwemparadijs met een prachtig uitzicht op de Grote Plas.

Het autoluwe park wil haar gasten op een duurzame manier vervoeren en maakt maximaal gebruik van milieuvriendelijke vervoermiddelen: elektrische fietsen, bootjes en golfkarretjes.

Paul Renders, Managing Director van Center Parcs Belgium &The Netherlands: “We zijn erin geslaagd om een concept te ontwikkelen dat voldoende onderscheidend is van ons bestaande aanbod in Erperheide (Peer) en De Vossemeren (Lommel). Het wordt een resort met een nog exclusiever concept dan onze bestaande parken. Als specialist in het bouwen en het beheren van vakantieparken, zijn we dan ook heel trots om onze ervaring in België in te brengen. Er is een duidelijke vraag naar luxueuzere vakanties, ‘dicht bij huis’ en het Terhills resort biedt hierop het perfecte antwoord in de regio.”

Upgrade voor een gewezen mijnsite

Het project wordt gerealiseerd in een zone voor verblijfsrecreatie. De vakantiewoningen worden maximaal ingebed binnen het bestaande landschap. Het traject van de bosrivier wordt eerst uitgegraven, zodat deze dienst kan doen voor het werfverkeer op de site.

Center Parcs heeft al bewezen in andere parken op een respectvolle manier om te gaan met de bestaande waarden van het betrokken gebied. Center Parcs werkt volgens het ISO 14001 systeem, een kwaliteitsmerk voor milieu en duurzaamheid.

Jean Henkens, bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs: “Bij het ontwerp van het resort kreeg het groene en ecologische aspect zeer veel aandacht, niet in het minst omwille van de ligging aan de voet van het Nationaal Park Hoge Kempen. De aanwezige natuur in het projectgebied gaat een belangrijke upgrade krijgen. Er wordt 7 hectare aan waterwegen aangelegd, wat licht en ruimte brengt en zal zorgen voor een rijke biodiversiteit. Er komt een gevarieerd en gemengd bos met inheemse soorten en een veel hogere belevingswaarde. We creëren specifieke habitats voor wild, vogels, vleermuizen, gladde slangen, rugstreeppadden, amfibieën, heivlinders. Er komen open plekken waar de heide zich kan ontwikkelen. Bijgevolg zal er een hogere natuurwaarde zijn na de ontwikkeling, dan ervoor. Er worden natuurleer- en gezinsontdekkingspaden aangelegd. Natuurbeleving, sensibilisering en educatie krijgen ook de nodige aandacht op de activiteitenkalender van het Terhills resort.”

Vergunningstraject

Op dit moment loopt het Milieueffectrapport (MER) en zodra deze afgerond is, zal de milieuvergunningsaanvraag ingediend worden.

De bedoeling van LRM en Pierre & Vacances Center Parcs is om de bouwaanvraag binnen enkele maanden in te dienen. De werken zouden dan in januari 2018 kunnen aanvangen. De opening is voorzien voor het einde van 2019.

Lydia Peeters, Burgemeester van de stad Dilsen-Stokkem: “Ik ben zeer tevreden dat het langverwachte Terhills resort concrete vorm krijgt. Voor Dilsen-Stokkem en bij uitbreiding de hele Maaslandse regio is dit project immers van groot economisch belang. Het Maasland kent een hoog werkloosheidscijfer, dus de vele jobs die het Terhills resort met zich meebrengt zijn een echte opsteker. De realisatie van dit prachtig, duurzaam project zal dan ook alle economische sectoren in onze regio ten goede komen, en daar kunnen we enkel blij om zijn.”

Toeristisch potentieel

Peter De Wilde, Administrateur-Generaal van Toerisme Vlaanderen: “Toerisme Vlaanderen heeft als kerntaak om de toeristische bestemming Vlaanderen internationaal te promoten. Maar uiteraard kan je alleen maar goed promoten wat ook goed ontwikkeld is. Wij als overheid investeren dan ook elk jaar bijzonder veel centen in deze bestemmingsontwikkeling, maar wij kunnen dat uiteraard niet alleen. Het doet mij enorm veel plezier om hier vast te stellen dat ook belangrijke privé-investeerders hun kop uitsteken en durven te investeren in Vlaanderen en dat Pierre & Vacances Center Parcs hieraan zijn steun verleent. Een kwalitatieve toeristische ontwikkeling gaat hier hand in hand met respect voor ons industrieel erfgoed. Ik wens de mensen van Pierre & Vacances Center Parcs hiermee oprecht te feliciteren en ik ben er van overtuigd dat dit gloednieuwe resort deze regio nog meer op de internationale toeristische kaart zal helpen zetten."

Sfeerbeelden van de plannen vindt u hier.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief