Nieuws

25 mei 2016

Plannen voor nieuw centrumplein te Dilsen klaar

In maart werd de oude metselhal van de stedelijke bouwvakschool aan het Spileind afgebroken. Hiermee werd het laatste obstakel uit de weg geruimd voor de aanleg van een centrumplein te Dilsen, waarvan het eerste idee reeds dateert uit 2008.

Dilsen is de hoofdkern van onze stad, maar heeft vandaag de dag eigenlijk geen centrale markt of plaats. Met de plannen voor het nieuwe centrumplein, die op 11 april 2016 door de gemeenteraad werden goedgekeurd, wenst het stadsbestuur een plek te voorzien waar het aangenaam is om te vertoeven en die voor uiteenlopende festiviteiten kan gebruikt worden.

Het plein is gelegen aan de Europalaan, tussen het administratief centrum en bibliotheek en heeft een afmeting van ongeveer 50m op 130m. De Europalaan zelf wordt mee opgenomen in het plein, maar blijft in twee richtingen berijdbaar voor autoverkeer. Aan de Europalaan wordt tevens een nieuwe haltehaven voor de lijnbussen voorzien.

Een tweede verbinding voor gemotoriseerd verkeer over het nieuwe plein komt er tussen bib en Europalaan, ter vervanging van de huidige verbinding over het Spileind. Deze verbinding blijft éénrichtingsverkeer, waarbij aan de ene zijde een busparkeerstrook wordt voorzien en aan de andere zijde een 22-tal autoparkeerplaatsen.

Verblijfsplek

Het overige deel van het plein wordt autovrij, zodat het een aangename verblijfsplek wordt. In het midden van het plein wordt een grote luifel geplaatst, waardoor er op het plein twee sferen gecreëerd worden: aan de zijde van het AC een open plein en aan de zijde van de bib een meer besloten plein. De luifel kan een beschutting vormen bij slecht weer en tevens schaduw bieden in de zomer.

Het plein wordt tevens voorzien van groen. Er zullen verschillende grote bomen geplaatst worden in het noordelijke deel van het plein, ter hoogte van de Europalaan. Op deze manier sluit dit groen aan bij het kasteel en het kasteelpark Ter Motten. De bomen worden geplant in grote onverharde cirkelvormige zones die worden opgevuld met boomschors.

Het plein zal uitgevoerd worden in een betonverharding. In het zuidelijke deel van het plein wordt een groot verhoogd element voorzien, in de vorm van (en een kleine knipoog naar) de ‘splash’ uit het logo van onze stad. Dit element kan zowel betekenis krijgen als zitelement, podium (bij festiviteiten) of als speelelement voor kinderen.

Mobiliteit

Naast de aanleg van het nieuwe plein, zullen ook heel wat maatregelen in de onmiddellijke omgeving van de scholencampus te Dilsen genomen worden, om de verkeersveiligheid rond de scholen te verbeteren. Zo zal het Koning Boudewijnplein volledig heringericht worden: de busparkings zullen hier verdwijnen en plaats maken voor 35 extra autoparkeerplaatsen.

De zone langs de Borreshoefstraat, gelegen voor STEBO en ’t Schakeltje, zal tevens ingericht worden als parkeerzone, zowel voor bussen als voor auto’s.

Tenslotte zullen twee kruispunten heraangelegd worden: het kruispunt Borreshoefstraat – Spileind zal verhoogd worden, om de snelheid van het verkeer op de Borreshoefstraat te verminderen. Ook het kruispunt Vlessersweg – Schoolstraat wordt heringericht. Dit kruispunt wordt niet enkel verhoogd, maar er wordt ook een asverschuiving gerealiseerd op de Vlessersweg, om de Schoolstraat als voorrangsweg te benadrukken.

De heraanleg van deze parkings en kruispunten zal tijdens de zomervakantie plaatsvinden. Vanaf 1 september 2016 wordt vervolgens gestart met de aanleg van het centrumplein. Tevens zal een projectontwikkelaar dan starten met de bouw van een nieuw privaat project aan de westelijke zijde van het plein. Hier zullen commerciële ruimtes en een 30-tal appartementen met zicht op het nieuwe plein gebouwd worden.

Infomoment bevolking op 11 en 12 juni

Aangezien de realisatie van het nieuwe centrumplein en de aanpassingen aan de ruimere schoolomgeving toch ingrijpende veranderingen zijn, heeft het stadsbestuur beslist om op zaterdag 11 juni en zondag 12 juni een infomarkt te organiseren voor alle inwoners. Een 'levensechte' maquette van het studiebureau zal dan ook ter beschikking zijn om de inwoners een realistisch beeld te geven van wat er precies in de ontwerpplannen staat en hoe het toekomstige plein er zal uitzien. De infomarkt zal plaatsvinden in de bibliotheek van Dilsen. Iedereen is alvast van harte welkom!

Praktisch

Infomarkt Centrumplein

Za 11 en zo 12 juni 2016, doorlopend geopend tussen 14u – 17u in de Bibliotheek, Koning Boudewijnplein 3 te Dilsen

13 t/m 24 juni: vrij bezoek van de infomarkt in de Bib 

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief