Nieuws

12 januari 2017

Uitreiking certificaten aan eerste installateurs van hernieuwbare energie

Syntra Limburg organiseert praktijkgerichte opleidingen voor iedereen die ondernemend is en zich verder wil ontplooien. Een nieuw beroep leren, een korte vervolmaking volgen, een gerichte bedrijfsopleiding,… het kan bij Syntra, voor elke sector, niet alleen ’s avonds, maar ook overdag. Er zijn 7 campussen verspreid over Genk, Hasselt, Maaseik, Neerpelt, Tongeren en Westerlo.

Syntra Genk is één van de opleidingscentra die erkend zijn door Rescert, het samenwerkingsverband van de drie gewesten voor het uitreiken van certificaten rond installaties van hernieuwbare energie. De eerste opleidingen zijn gestart in september 2016 en vandaag, 12 januari 2017, werden de eerste certificaten uitgereikt aan de geslaagde cursisten.

Het belang voor hernieuwbare energie stijgt elk jaar. Installateurs zijn permanent op zoek naar een energie-efficiënte oplossing. Syntra wil als opleidingsverstrekker haar steentje bijdragen aan het zoeken naar oplossingen voor het energievraagstuk. Dit doen ze door hun installateurs zo goed mogelijk voor te bereiden op de aankomende regelgevingen.

Syntra Limburg campus Genk opent deze maand tevens het New Energy Labo. De opening van het labo komt net op tijd, want vanaf 2017 is er een nieuwe energie-regelgeving die invloed heeft op het bekomen van subsidies. Met het New Energy Labo geven ze installateurs en techniekers nog meer mogelijkheden om mee te evolueren met de wetgeving en regelgeving binnen de energiesector.

Vanaf juli 2017 gaat de nieuwe energie-regelgeving effectief van kracht. Om recht te hebben op een subsidie zal men vanaf dat moment steeds beroep moeten doen op gecertificeerde installateurs bij het installeren van hernieuwbare energiesystemen. De regelgeving is duidelijk: geen gecertificeerd installateur, geen subsidie. Deze nieuwe regelgeving heeft dus een belangrijk effect op het bekomen van subsidies bij het installeren van hernieuwbare energiesystemen. Het gaat hier onder andere over warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers, combi-systemen, … Installateurs hebben dus nog 6 maanden de tijd om zich voor te bereiden op deze regelgeving en de juiste certificaten te behalen.

Syntra Limburg levert jaarlijks verschillende certificaten af aan techniekers en installateurs. Zij kunnen steeds bij Syntra Limburg terecht voor het behalen of vernieuwen van de meest recente certificaten. Met het New Energy Labo breiden ze dit nog verder uit. Dit labo staat in het teken van hernieuwbare energie en de regelgeving die hieraan vasthangt. Op dit moment bieden ze vier gecertificeerde opleidingen ‘Installateur hernieuwbare energie’ aan in hun programma: warmtepompen, zonthermische systemen - sanitair warm water, zonthermische systemen - combi en fotovoltaïsche zonne-energiesystemen. Naast deze opleidingen zullen ook andere opleidingen gebruik maken van dit labo waaronder EPB-verslaggevers en EPC-verslaggevers.

Indien installateurs van hernieuwbare energie dus in lijn willen zijn met de regelgeving van 2017 kunnen ze bij Syntra terecht voor hun certificaat.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief