Nieuws

30 maart 2017

Vragen bij inzet van drones bij bouwovertredingen

De minister ziet drones als een geschikt systeem om in de toekomst bouwovertredingen vast te stellen. Drones zouden het werk van inspecteurs op het terrein wat makkelijker kunnen maken. Zo kan een drone vanuit de lucht beelden en foto’s maken die een goed overzicht geven van bijvoorbeeld illegale bijbouw op minder toegankelijke plaatsen.

Lydia Peeters maakte in de commissie leefmilieu van 28 maart een aantal bedenkingen met betrekking tot anonieme inspecties en de wettelijke basis om inspecties met drones uit te voeren.

Minister Schauvliege ziet de inzet van drones voor bouwinspectie, maar ook landbouw als een aansluiting op het "Vlaanderen radicaal digitaal" verhaal. De diensten onderzoeken momenteel het juridisch kader om te zien hoe men dat in de praktijk kan brengen. Er zal worden gekeken naar de voordelen die een inspectie vanuit de lucht kan geven, waarbij uiteraard rekening wordt gehouden met zowel de gewestelijke als de gezamenlijke prioriteiten.”

Lydia Peeters: "Ik sta niet zozeer afkerig tegenover inspecties, maar wanneer die anoniem gaan gebeuren, lijkt me dat toch wel wat moeilijker. Een tweede gegeven is de milieuovertreding. We zitten straks in één globaal omgevingsdenken. Milieugerelateerde misdrijven gaan vaak gepaard met geur- of geluidsoverlast wat veel moeilijker vast te stellen is dan iets dat gerelateerd is aan ruimtelijke ordening. Tevens hebben we vorig jaar de discussie gehad over de moeilijke inzetbaarheid van drones boven natuurgebieden. Ik ben als dusdanig niet a priori tegen inspecties, maar wil wel waken over de legitimatie en de privacy hieromtrent. Bijkomend onderzoek is dus zeker vereist."

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief