Nieuws

30 juni 2023

17 nieuwe Hoppinpunten in Limburg klaar tegen zomers bouwverlof

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt tot midden juli in Limburg op 17 plaatsen aan de uitrol van Hoppinpunten langs gewestwegen. Hoppinpunten zijn vervoersknooppunten waar verschillende vervoermiddelen zoals bus, fiets, parking voor auto’s en deelmobiliteit samenkomen en makkelijk gecombineerd kunnen worden. Er zullen steeds meer Hoppinpunten in het straatbeeld verschijnen.

Hoppinzuilen in beter toegankelijke omgeving

In Limburg werd eerder al een Hoppinpunt in Pelt en Hechtel-Eksel gerealiseerd door AWV. Nu komen daar 17 nieuwe punten bij. Op enkele locaties gebeuren kleinschalige, infrastructurele aanpassingen om de toegankelijkheid in de omgeving te verbeteren. Er worden extra verhardingen, blindengeleiding en andere aanpassingen aan het voetpad uitgevoerd of nutsvoorzieningen verplaatst. Op elke locatie komt een Hoppinzuil met informatie over de vervoermiddelen die ter plaatse beschikbaar zijn.

“Als Vlaamse overheid willen we de drempel om je rijgewoonte aan te passen, zo laag mogelijk leggen. We faciliteren dat door de aanleg van Hoppinpunten. Een Hoppinpunt brengt alle vervoersopties op één plek samen waardoor deze ook makkelijk gecombineerd kunnen worden. Hoppin, de nieuwe toekomstgerichte visie op mobiliteit in Vlaanderen, zal vanaf 1 juli 2023 zichtbaarder worden door de start van het nieuwe net van De Lijn”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Lijst van 17 nieuwe Limburgse Hoppinpunten

In deze gemeenten en steden, verspreid over heel Limburg, wordt nu een Hoppinpunt in opdracht van het agentschap geïnstalleerd.

 • Het Hasseltkiezel (N73) in Bree, aan bushalte ‘Bree kanaal noord’
 • Dorpsplein (N730) in Oudsbergen, aan bushalte ‘Opglabbeek Dorpsplein’
 • Heppensesteenweg (N141) in Ham, aan bushalte ‘Oostham Warande
 • Dorpsstraat (N141) in Ham, aan bushalte ‘Kwaadmechelen kerk'
 • Grote Baan (N715) in Houthalen-Helchteren, aan bushalte ‘Helchteren kruispunt’
 • Dorpsstraat (N73) in Leopoldsburg, aan bushalte ‘Heppen kerk’
 • Dorpsstraat (N748) in Hamont-Achel, aan bushalte ‘Achel kerk’
 • Luikersteenweg (N3) in Sint-Truiden, aan bushalte ‘Brustem vliegplein’
 • Trichterweg (N77) in Zutendaal, aan bushalte ‘Bessemer’
 • Hoogstraat (N77) in Zutendaal, aan bushalte ‘Kerk’
 • Rodeheide (N126) in Tessenderlo, aan bushalte ‘Tessenderlo Het Loo’
 • Heuveneindeweg (N74) in Zonhoven, aan bushalte ‘Zonhoven vertakking’
 • Dorpsstraat (N715) in Zonhoven, aan bushalte ‘Zonhoven Dorpsplein’
 • Visésteenweg (N671) in Riemst, aan ‘Busstation perron 2’
 • Tongersesteenweg (N20) in Kortessem, aan bushalte ‘Guigoven centrum’
 • Staatsbaan (N2) in Halen, aan bushalte ‘Halen carpoolparking’
 • Universiteitslaan (N702) in Hasselt, aan bushalte ‘Hasselt provinciehuis’

Vanaf het najaar volgen nog zo’n 20-tal bijkomende Limburgse Hoppinpunten waarbij grotere infrastructuurwerken nodig zijn. Alle Vlaamse Hoppinpunten, ook de door lokale overheidspartners ingerichte zones, worden in de zomer gebundeld op www.hoppin.be.

Minderhinder-maatregelen: uitvoering tijdens zomer, voornamelijk in bermen

De zomerse werken zullen voornamelijk langs de kant van de weg gebeuren en weinig hinder veroorzaken voor de omgeving of doorgaand verkeer. De meeste Hoppinpunten worden later nog voorzien van een (vernieuwd) bushokje en een overdekte fietsenstalling.

Hoppin, een toekomstgericht mobiliteitsnetwerk voor iedereen

Deze aanpassingen kaderen binnen basisbereikbaarheid of Hoppin, de Vlaamse visie op mobiliteit. Daarmee zet Vlaanderen in op een efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer. Combimobiliteit staat daarin centraal. Dat wil zeggen dat je verschillende vervoermiddelen combineert om je bestemming te bereiken. Denk aan trein, bus, tram, je eigen wagen, fiets of deelsystemen zoals een deelfiets of -wagen. Vlot overstappen doe je aan een Hoppinpunt, een knooppunt waar verschillende vervoermiddelen samenkomen.

We maken werk van de uitrol van veilige en comfortabele vervoersknooppunten waar je gemakkelijk verschillende vervoermiddelen kan combineren om vlot een bestemming te bereiken. Vraag en aanbod worden daarvoor op elkaar afgestemd en alle oplossingen voor het openbaar vervoer worden gebundeld onder één herkenbare naam: Hoppin.

  Meer nieuws

  Graag op de hoogte blijven?

  Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief