Nieuws

1 oktober 2019

19 Energiehuizen helpen Vlamingen om energiefactuur te verlagen

Vlamingen die hun energiefactuur willen verlagen, renovatiewerken plannen of met andere vragen rond energie(besparing) zitten, kunnen daarvoor gratis terecht in een Energiehuis bij hen in de buurt. Sinds begin dit jaar zijn de 19 Vlaamse Energiehuizen ook actief aanwezig in elke gemeente van hun werkingsgebied in de vorm van een uniek energieloket. De dienstverlening is echter nog te weinig bekend, stelt het Vlaams Energieagentschap (VEA) vast. Dat lanceert daarom een sensibiliseringscampagne en de website www.mijnenergiehuis.be.

Dim je energiekosten, ga langs bij jouw Energiehuis

Uit eigen onderzoek concludeert het Vlaams Energieagentschap dat minder dan 1 op 10 van de ondervraagden zich tot een Energiehuis zou richten voor advies over energiezuinige investeringen. Daarnaast blijkt uit een publieksbevraging in het kader van het Nationaal Energie- en Klimaatplan dat bijna 1 op 2 van de aanvullende commentaren op de enquête aangeeft dat er vanuit de overheid meer en beter gecommuniceerd moet worden over o.a. energiebesparing.

Om hier verandering in te brengen, voert het Vlaams Energieagentschap een sensibiliseringscampagne onder de slogan 'Dim je energiekosten, ga langs bij jouw Energiehuis'. Want in het Energiehuis kan elke Vlaming gratis informatie, advies en begeleiding krijgen. Van premies, leningen en fiscale kortingen voor wie zijn woning energiezuiniger maakt, tot informatie over hoe te investeren in hernieuwbare energie.

Luc Peeters, administrateur-generaal van het Vlaams Energieagentschap: “In de Energiehuizen willen we Vlamingen wegwijs maken in de verschillende steunmaatregelen voor energie en renovatie. Omdat de renovatiemogelijkheden en premievoorwaarden soms ingewikkeld kunnen zijn, kan een persoonlijk gesprek verhelderend zijn. Hoe goed scoort mijn woning op het vlak van energiegebruik? Welke maatregelen zijn er mogelijk om mijn energieverbruik te doen dalen? Voor welke steunmaatregelen kom ik in aanmerking? Waar kan ik terecht voor aanvullende financiering? En welke formule is voor mij de meest geschikte? Het zijn maar enkele voorbeelden van vragen die gesteld kunnen worden.”

Renteloze energielening afsluiten

Ook Vlamingen die in aanmerking komen voor een sociale energielening aan 0%, kunnen daarvoor terecht in een Energiehuis. Er kan maximaal 15.000 euro renteloos geleend worden, verspreid over 10 jaar. Het geld moet gebruikt worden voor energiebesparende investeringen zoals dak- of zoldervloerisolatie, muur- of vloerisolatie, het plaatsen van hoogrendementsbeglazing, fotovoltaïsche zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp(boiler).

Website met interactieve kaart

Vlaanderen telt 19 Energiehuizen, verspreid over de provincies zodat ze van overal gemakkelijk bereikbaar zijn. Inwoners kunnen zich voor eerstelijnshulp ook richten tot het energieloket in hun eigen gemeente, waar het Energiehuis op regelmatige tijdstippen haar dienstverlening aanbiedt. Op de nieuwe website www.mijnenergiehuis.be staat een handige, interactieve kaart waar iedereen het dichtstbijzijnde Energiehuis kan terugvinden. Via de website kom je ook te weten waar het energieloket in jouw gemeente zich bevindt. Je vindt er daarnaast ook een duidelijk overzicht van de meest voorkomende energiebesparende renovatiewerken, informatie over de energielening en enkele veelgestelde vragen rond energie(besparing).

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief