26 september 2024
Twee decennia grensoverschrijdende samenwerking zorgden voor…
Lees meer
Nieuws
21 maart 2019
Twee jaar na de lancering is de Zonnekaart van het Vlaams Energieagentschap nog steeds populair. Ongeveer 620.000 gezinnen en bedrijven bekeken al hoe geschikt hun dak is voor zonne-energie. Bij vele mensen prikkelt de Zonnekaart meer dan alleen nieuwsgierigheid: 15% van wie zijn woning opzocht, vroeg al een offerte aan en 29% overweegt dit nog te doen. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Tools zoals de Zonnekaart, helpen burgers en bedrijven om inzicht te krijgen in de haalbaarheid van zonnepanelen op hun dak. Vaak blijkt dit veel eenvoudiger en goedkoper dan ze eerst dachten.”
Op 21 maart 2017, niet toevallig met de start van de lente, lanceerde de Vlaamse overheid de Zonnekaart. Dit is een website waarop de Vlaming aan de hand van zijn adres kan nagaan hoe geschikt zijn dak is voor zonnepanelen en wat de geschatte kostprijs en terugverdientermijn zou zijn. De Zonnekaart werd meteen druk geraadpleegd en het succes duurt nog altijd voort.
In Vlaanderen zijn nu ongeveer 375.000 daken van zonnepanelen voorzien, goed voor een vermogen van ruim 2800 MW. 90.000 installaties (of bijna 415 MW) werden nà de lancering van de Zonnekaart geplaatst.
Meer grote projecten in 2018
Wat in 2017 al merkbaar was, liet zich nog duidelijker aftekenen in 2018: bedrijven, organisaties en overheden plaatsten in 2018 zestig procent meer zonnepanelen dan het jaar ervoor.
Het bijgeplaatste vermogen is meer dan verdubbeld in een jaar tijd: in 2018 werden ongeveer 340 grote zonneprojecten geïnstalleerd, goed voor meer dan 30 MW. Ook op dit ogenblik zijn een aantal grote projecten in aanbouw, samen goed voor meer dan 100 MW. Dat is een mooie evolutie want 98% van alle zonnepanelen in Vlaanderen (of 60% van het totale vermogen), zijn investeringen van gezinnen.
“Grote projecten betekenen grotere sprongen vooruit voor het behalen van onze doelstellingen. We zijn dan ook blij dat na de gezinnen ook de bedrijven steeds meer gaan investeren in zonne-energie”, zegt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters.
Potentieel
En er is nog gigantisch veel ruimte: vandaag is nog 95% van het potentieel van ideale daken beschikbaar.
Lydia Peeters: “De ruimte en oppervlakte is er, we kunnen er maar beter met zijn allen gebruik van maken. Die investeringen renderen meteen, voor het klimaat én voor de portemonnee, en dit nog vele jaren lang. Wie zelf geen zonnepanelen kan leggen, kan via een energiecoöperatie mee-investeren in een groot zonneproject in de buurt of op het werk.”
De Zonnekaart Vlaanderen kreeg in 2017 nog een eGOV-award voor het gebruik van open data en werd ook genomineerd in de categorie 'Gebruiksvriendelijkheid'.
Meer informatie:
Een inschatting van de geschiktheid en terugverdientijd van zonnepanelen op uw woning?: www.energiesparen.be/zonnekaart.