Nieuws

6 augustus 2022

2 op 3 Vlaamse gemeenten heeft een “fietsstraat”

In Vlaanderen zijn er steeds meer steden en gemeenten die kiezen voor het aanleggen van een fietsstraat. “Op 1 juli 2021 waren er 177 steden en gemeenten die in één of meerdere straten een fietsstraat invoerden. Het afgelopen jaar kwamen er daar 21 bij. Vandaag hebben maar liefst 198 steden en gemeenten minstens één fietsstraat en dat is een goeie zaak. Hiermee geven lokale besturen extra zichtbaarheid en ruimte aan de fietsers. Hetgeen een extra stimulans kan zijn om voor de fiets te kiezen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. In een fietsstraat geldt een maximumsnelheid van 30 km/u en mag gemotoriseerd verkeer het fietsverkeer niet inhalen.

Het invoeren van een fietsstraat werd in 2012 wettelijk mogelijk gemaakt. In 2011 testte de stad Gent het concept in “Visserij”, die meteen ook de eerste fietsstraat in België was. Vanaf 2012 konden ook andere steden en gemeenten een fietsstraat invoeren. In 2019 werd de regeling verruimd naar een fietszone, waar dezelfde regels gelden als in een fietsstraat. De kern van Kortrijk werd de eerste fietszone op 1 juni 2019.

Vandaag, ruim 10 jaar na de invoering van het concept “fietsstraat”, heeft 66% van de gemeenten één of meerdere straten als fietsstraat ingericht. In totaal gaat het in Vlaanderen over 619 km. Dat berekende Fietsberaad Vlaanderen op basis van gegevens uit OpenStreetMap, een online community die gegevens over straten omzet in geografische data en kaartmateriaal. Brussel en Wallonië hebben minder fietsstraten. In Brussel is er 27,3km fietsstraat, Wallonië telt 23,4 km. In de cijfers zijn ook gemeenten begrepen die het de beslissing tot invoeren hebben genomen, maar de komende maanden de fietszone effectief met borden zullen invoeren.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: 2 op 3 Vlaamse gemeenten heeft gekozen om een fietsstraat of fietszone in te richten. Beide zorgen ervoor dat het fietsverkeer een centrale plaats kan innemen op de rijbaan. Daardoor is de fietser niet alleen een actieve maar ook een erg zichtbare weggebruiker. Het is een maatregel die de capaciteit en de veiligheid voor de fietsers vergroot en zo mensen kan stimuleren om de fiets te nemen naar het werk, de school of de winkel.”

Provincie Antwerpen telt meeste fietsstraten

De gemeente met het grootste aantal fietsstraten (uitgedrukt in kilometer) is Leuven, met 29,6 km fietsstraat. Leuven wordt gevolgd door Mechelen (25,4 km) en Deinze (18,6 km). In de provincie Antwerpen heeft 82% van de gemeenten een fietsstraat, in Oost-Vlaanderen is dat 65%, gevolgd door Vlaams-Brabant (62%), West-Vlaanderen (59%) en Limburg (55%).

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief