Nieuws

16 mei 2023

Betere doorstroming en veiliger fietsen in Sint-Truiden

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vormde het afgelopen jaar de rotonde aan Stayen om tot een turborotonde. “Er kwamen veilige fietspaden en -oversteken, en een bypass voor verkeer vanaf de Tiensesteenweg richting Hasselt en Luik. Goed voor een totaal investering van 2,7 miljoen euro vanuit Vlaanderen. De ingreep past in een groter verhaal om de Haspengouwse hoofdstad beter bereikbaar te maken, vooral voor fietsers”, aldus Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Het project werd vandaag feestelijk geopend door minister Peeters samen met de burgemeester en schepenen Hilde Vautmans en Johan Mas.

Bij een turborotonde kiezen bestuurders vooraf hun rijrichting door te voorsorteren. Op de rotonde is het niet mogelijk om van rijstrook te veranderen. Tussen de rijstroken zit een verhoogde, niet-overrijdende borduur.

Verkeer op de Tiensesteenweg richting Hasselt en Luik rijdt via een bypass waardoor ze de rotonde niet hoeven te nemen. Parallel aan de bypass ligt een ventweg die de woningen en handelszaken bereikbaar houdt.

Veiliger fietsverkeer

De fietspaden op de rotonde werden bijgestuurd. Aan de kant van de Haspengouwlaan verdwenen ze omdat daar de meeste verkeersbewegingen zijn. Via een nieuw dubbelrichtingsfietspad aan de overkant van de turborotonde kunnen fietsers nu van en naar het centrum. Ook werden er veilige oversteken voorzien op de Tiensesteenweg en Zoutleeuwsesteenweg.

Fietsplan Sint-Truiden

“De verbeterde fietsinfrastructuur van de rotonde Stayen is onderdeel van de gezamenlijke fietsambitie van de Vlaamse Overheid en de stad Sint-Truiden om meer Truienaren op de fiets te krijgen. In 2020 maakten we het op- en afrittencomplex van de N3 x N80 fietsvriendelijker. Sinds begin mei vernieuwen we het kruispunt van de N3 met de Montenakenweg en het dubbelrichtingsfietspad richting de N80,” duidt Lydia Peeters, minister voor Mobiliteit en Openbare Werken. “Ook de N722 Hasseltsesteenweg wordt de komende jaren van veilige fietspaden voorzien. Al deze projecten zijn goed voor een investering vanuit Vlaanderen van meer dan 5,2 miljoen euro.”

Fietstunnel richting Brustem

Ten vroegste in het najaar starten de werken aan de fietstunnel onder de op- en afrit van de Naamsesteenweg (N80). Hier voorzien we een investeringsbedrag vanuit Vlaanderen van 5,9 miljoen euro. In het verlengde daarvan komt nog een ontbrekend stuk fietspad aan onder de brug van de N80, dat zal aansluiten op het bestaande fietspad van de Kapelstraat richting Brustem.

Meer info en vragen

Alle beschikbare info over het project vindt u op www.wegenenverkeer.be/sint-truiden

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief