Nieuws

20 mei 2019

Buitengewoon Limburg: Onze landbouwsector is van onschatbare waarde

Het Belang van Limburg | Interview met Lydia Peeters, Lijsttrekker Vlaams Parlement, en Hilde Vautmans, 2de plaats Europees Parlement

Hilde, de boerenstiel heeft voor jou geen geheimen, toch?

Hilde: “Zeker niet! Op zaterdagochtend stond mijn papa wel eens in mijn kamer: ‘Als je kan feesten tot stukken in de nacht, dan moet je ook kunnen opstaan. Uit uw bed!’ En dan trok ik als tiener mijn laarzen aan om de stallen uit te kuisen of om mee naar de veemarkt te gaan. De boerenstiel is me – letterlijk – met de paplepel ingegeven. Ik draag onze boeren dan ook een erg warm hart toe.”

Wat betekent de landbouw eigenlijk precies voor Limburg?

Hilde: “Onze landbouwsector is van onschatbare waarde, niet alleen voor onze voedselproductie maar ook voor onze economie, het toerisme, ons landschap, onze horeca, … Willen we dat behouden, dan hebben we Europa nodig. Europa zorgt er namelijk voor dat onze boeren kunnen produceren en exporteren en wij als consument zeker zijn van betaalbare en veilige producten. Maar onze boeren hebben het niet gemakkelijk. De tegenslagen stapelen zich op.”

Lydia: “En of onze boeren het zwaar te verduren krijgen: droogte, ziektes, lage prijzen, … Toch valt het me op dat onze landbouwers ondanks deze tegenslagen niet bij de pakken blijven zitten. Ze boren nieuwe markten aan voor hun producten. Ze innoveren zo sterk dat we hen als pioniers naar voor kunnen schuiven. Ze gebruiken kleine windmolens en drones om efficiënter te werken. Ze zorgen dagelijks voor topproducten van eigen bodem. Op al dat ben ik trots.”

Hoe kunnen we de landbouw hier beter ondersteunen?

Hilde: “We hebben nood aan een hervormd Europees landbouwbeleid. Weerbaar en gewapend voor de toekomst, op maat van de boer. Met eerlijke prijzen en afzetmarkten. Met veel jonge boeren en boerinnen. En met Hilde’s die op zaterdagochtend vroeg uit de veren moeten.” (lacht)

Lydia : “Onze boeren hebben onze steun meer dan ooit nodig. Laten we daaraan denken als we ieder jaar rond deze tijd genieten van ons Limburgse ‘witte goud’: heerlijk dikke asperges ‘à la flamande’, met enen eitje van de plaatselijke kippenboer. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Daarom zal ik onze landbouwers in het Vlaams parlement altijd blijven verdedigen. Zodat we nog lang en lekker kunnen eten ‘à la flamande’.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief