Nieuws

24 september 2021

Continuïteit van de dienstverlening bewijst nut tijdens vakbondsactie


Gemiddeld 60% van de bussen van De Lijn rijden tijdens staking

Op 26 mei van dit jaar keurde het Vlaams Parlement op initiatief van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters de continuïteit van de dienstverlening bij De Lijn goed. “Het ‘systeem van de continuïteit van de dienstverlening’ verzekert een aangepast vervoersaanbod tijdens stakingen, rekening houdend met de beschikbare personeelsleden die ervoor kiezen om niet deel te nemen aan de staking en te werken”, aldus minister Peeters. Vandaag was het de eerste staking waarbij er continuïteit van de dienstverlening was. “Met 60% van de bussen van De Lijn die rijdt, hebben we tijdens deze staking de reiziger niet in de kou laten staan.”

Vlaams minister Peeters: “Keer op keer stond de reiziger tijdens stakingen in de kou. Met de continuïteit van de dienstverlening maken we daar komaf mee zonder te raken aan het stakingsrecht: wie wil staken, moet dat kunnen maar wie wil werken moet dat ook kunnen.”

Concreet moet een stakingsaanzegging minimum 8 dagen vooraf gemeld worden. De werknemers van De Lijn krijgen 72 uur voor de staking de tijd om te laten weten of ze mee staken of niet. Op basis van deze info tekent De Lijn een vervoersaanbod uit en maakt dit ten laatste 24 uur op voorhand kenbaar aan de reizigers. Op die manier heeft de reiziger ook enige tijd om zich te organiseren.

Een hele verbetering voor de reizigers die vroeger ‘s ochtends pas ontdekten of deze een bus of tram had. “Ouders die zich in honderd bochten moeten wringen om de kinderen op school te krijgen. Laat staan ouders die na schooltijd telefoon krijgen van hun kind dat ze aan de bushalte staan maar dat ze niet thuis geraken. Nu hebben al deze mensen tenminste de kans om zich vooraf wat te kunnen organiseren.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief