Nieuws

29 augustus 2023

Derde fietswinst langs Noord-Zuid afgewerkt

De werken aan de nieuwe fietspaden en -oversteken op het bedrijventerrein Centrum-Zuid in Houthalen-Helchteren zitten erop. Sinds begin dit jaar kon het auto- en vrachtverkeer het bedrijventerrein enkel bereiken via de E314. Vanaf dinsdag 29 augustus is alle hinder van de baan en kan dat ook weer via het kruispunt met de Grote Baan en de Koolmijnlaan.

“Na de nieuwe fietspaden langs de Grote Baan en de fietsbrug in Helchteren-Noord is nu ook een derde fietswinst van het project Noord-Zuid Limburg afgewerkt. Met deze veilige fietsverbinding tussen de fietssnelweg F74 en het bedrijventerrein Centrum-Zuid stimuleren we niet alleen het functionele fietsgebruik van en naar het bedrijventerrein, maar zorgen we ook voor extra mogelijkheden voor de recreatieve fietsers op en rond de Noord-Zuid,“ aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Bedrijventerrein weer bereikbaar via kruispunt Koolmijnlaan – Grote Baan – Meerstraat

Het einde van de werken in de Meerstraat betekent dat ook de verkeerssituatie van voor de werken weer in voege treedt. Vanavond wordt alle verkeerssignalisatie op het bedrijventerrein weggehaald zodat het auto- en vrachtverkeer vanaf morgenvroeg, dinsdag 29 augustus, ook weer via het kruispunt met de Grote Baan en de Koolmijnlaan het bedrijventerrein en de Meerstraat kan bereiken. In de Meerstraat kan er ook opnieuw in beide richtingen worden gereden.

Aan het Pomphuis wordt de fietsenstalling nog afgewerkt en op de Meerstraat zelf zijn er nog 2 kleine kruispunten waar er nog kleine afwerkingswerken nodig zijn, maar dit verloopt zonder grote verkeershinder.

Twee nieuwe fietsoversteken, bredere fietspaden en verbinding met de fietssnelweg

De voorbije maanden werd er op de oude trambedding een nieuw fietspad aangelegd tussen de fietssnelweg F74 en het bedrijventerrein van Centrum-Zuid. De fietspaden in de Meerstraat zelf kregen een grondige make-over: aan de zuidkant kwam er een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad van 3 m breed en aan de noordkant een afgescheiden enkelrichtingsfietspad van 2 m breed.

“We legden ook twee nieuwe, verhoogde fietsoversteken aan in de Meerstraat. Voor auto- en vrachtverkeer is het belangrijk om te weten dat fietsers op deze oversteken voorrang hebben. Dat zal zeker in het begin een aanpassing zijn, maar de oversteken zijn zo ingericht dat auto- en vrachtverkeer automatisch moet vertragen en stoppen. We plaatsen ook extra verkeersborden op hen te wijzen op de gewijzigde verkeerssituatie,” aldus minister Peeters

Korte termijn ingreep in afwachting van herinrichting Noord-Zuid

De ingreep op het bedrijventerrein Centrum-Zuid maakt deel uit van de zogenaamde winsten binnen het complexe project Noord-Zuid Limburg. Dat zijn ingrepen op korte termijn om de verkeersproblematiek en de leefbaarheid op en rond de Grote Baan en in Houthalen-Helchteren aan te pakken in afwachting van de grotere herinrichting van de Noord-Zuid. 

Alle info op https://www.noordzuidlimburg.be/winsten

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief