Nieuws

23 november 2023

Driehonderd LED-lampen voor E411 en Brusselse ring (R0) in Tervuren en Groenendaal (Hoeilaart)

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt de komende weken de verlichting op de Brusselse ring (R0) en de E411. In totaal wordt de lichtbron van zo’n driehonderd verlichtingspalen vernieuwd en worden een vijftigtal verlichtingspalen vervangen. De werken zullen duren tot het einde van het jaar.

> Meer informatie over de werken

Driehonderd nieuwe lampen en vijftig nieuwe palen

“De werken gebeuren op de Brusselse ring en de E411, op en rond het Leonardkruispunt, en aan de afritten van de ring in Groenendaal (aan de Terhulpensesteenweg en de Duboislaan). In totaal gaat het over ongeveer driehonderd lampen en rond de vijftig verlichtingspalen die vervangen worden”, licht Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters toe.

Voor op schema

Ondertussen heeft het Agentschap Wegen en Verkeer bijna het volledige patrimonium van oude NaLP-verlichtingstoestellen op de Vlaamse autosnelwegen omgebouwd naar led (± 18.000 stuks). Ook de ombouw van de ± 22.000 NaHP-toestellen is ondertussen gestart. Doel is om tegen 2027 deze ombouw af te ronden, drie jaar eerder dan bepaald in het regeerakkoord. “Met de ombouw mikt het agentschap op een totale energiebesparing van zo’n 35% voor het energieverbruik op autosnelwegen, in totaal een besparing van ongeveer 4 GWh op jaarbasis. De totale energiebesparing is vergelijkbaar met het jaarlijks energieverbruik van 1.150 gezinnen”, zegt minister Peeters. De lampen die nu vervangen worden op de ring en de E411 zijn zowel NaLP- als NaHP-lampen.

Werven op elkaar afgestemd

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert de werken nu uit, omdat er in Tervuren en Groenendaal al andere werven lopen. In Tervuren krijgt de Leonardtunnel een grote renovatie en in Groenendaal bouwt De Werkvennootschap een ecoduct. Door de verschillende werven op elkaar af te stemmen, kan de ene aannemer de werfinrichting en signalisatie van de ander gebruiken, en hoeft de weggebruiker geen twee keer hinder te ondervinden.

Renovatie Leonardtunnel

Er is momenteel veel activiteit op en onder het Leonardkruispunt en de oostelijke Brusselse ring. Wegen en Verkeer geeft momenteel de tunnel onder de ring (verdieping ‘min twee’), die dwars onder de tunnel van de E411 (verdieping ‘min een’) gaat, een grote renovatie. In een volgende fase (vanaf september 2024) volgt de renovatie van de tunnel van de E411.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief