Nieuws

29 november 2023

Eerste Hoppinpunt in Geel geopend!

Geel zet een nieuwe stap in de richting van een duurzame mobiliteit. Op woensdag 29 november opende de stad in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters officieel het eerste Hoppinpunt in Geel: Hoppinpunt Brukel. Een toegankelijke bushalte, fietsenstallingen, deelfietsen, deelwagens en een parking zorgen ervoor dat reizigers aan het Hoppinpunt makkelijk verschillende vervoermiddelen kunnen combineren.

Bij een Hoppinpunt komen verschillende vervoersmogelijkheden samen. Kom bijvoorbeeld met je fiets naar het Hoppinpunt en ga verder met een deelwagen van Cambio of neem de bus. Of parkeer je auto aan Hoppinpunt Brukel en reis verder naar het centrum met een deelfiets van Blue-bike. Deze deelfiets kun je dan vervolgens weer achterlaten in een van de elf overige standplaatsen in het centrum. Welke combinatie je ook kiest, stad Geel wil dat de overstap vlot en veilig verloopt.

Toegankelijkheid in een aangename omgeving

Bij een Hoppinpunt staat de toegankelijkheid voor alle gebruikers centraal. “Parkeren, overstappen, opstappen en afstappen moet op een vlotte en veilige manier kunnen gebeuren,” vertelt Marlon Pareijn, schepen van mobiliteit. “En dat geldt voor elke Gelenaar. Daarom kun je makkelijk op- en afstappen aan de bushalte, ook met een kinderwagen of een rolstoel.”

Enkele bankjes en een overkapping zorgen ervoor dat je in een aangename omgeving kunt wachten op de bus. Zo kunnen reizigers niet alleen vlot, maar liefst ook zonder stress gebruikmaken van Hoppinpunt Brukel.

Soepele overgang van auto naar fiets en openbaar vervoer

Het Hoppinpunt kwam er met de steun van de Vlaamse overheid. Vlaams minister Lydia Peeters vindt Hoppinpunten een belangrijke hefboom om mensen comfortabel te laten overstappen van auto naar fiets en openbaar vervoer. “Als Vlaamse overheid willen we de drempel om je rijgewoonten aan te passen zo laag mogelijk leggen”, vertelt minister Peeters. “Een Hoppinpunt, waar we alle functionaliteit op vlak van mobiliteit samenbrengen op één plek, is dan ook uitermate geschikt om de zogenaamde ‘modal shift’ te realiseren. De komende jaren zullen er nog heel wat Hoppinpunten in het straatbeeld verschijnen, wat ook de mobiliteit in de Kempen ten goede zal komen.”

Klaar voor klimaatuitdagingen

Hoppinpunt Brukel brengt niet alleen verschillende vervoermiddelen samen, maar ook verschillende vormen van duurzaamheid. “Dit najaar plantten we al wat groen aan. Zodra het droger wordt, gaan we hier volop mee verder. Dat zorgt zeker voor verkoeling op een hete zomerdag. Daarnaast zorgen wadi’s ervoor dat hemelwater (regen, hagel, sneeuw …) ter plaatse kan infiltreren tijdens een hevige regenbui. Zo past het ontwerp meteen een mouw aan de klimaatuitdagingen waar we als stad voor staan,” verzekert schepen Pareijn.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief