26 september 2024
Twee decennia grensoverschrijdende samenwerking zorgden voor…
Lees meer
Nieuws
18 april 2019
Vlaams minister van Energie Lydia Peeters lanceerde in Hasselt ‘Huurhuis isoleren? Fluitje van een cent’; een campagne rond de huur- en isolatiepremie, en dit samen met het Vlaams Energieagentschap en distributienetbeheerder Fluvius. Enkele jaren geleden werd deze premie in het leven geroepen om de slechte kwaliteit en energie-efficiëntie van huurwoningen op te krikken. Lydia Peeters: “We merken nu dat deze extra hoge premie niet voldoende bekend is bij de doelgroep. Deze campagne is er dan ook volledig op gericht om zowel huurders als verhuurders beter te bereiken en hen te informeren over het nut van de huur- en isolatiepremie.”
De private huurmarkt in Vlaanderen is goed voor ruim 19 procent van ons woonpatrimonium. Dit komt overeen met ongeveer 550.000 woningen. Huurwoningen zijn vaak van minder goede kwaliteit dan woningen in eigendom en scoren ook lager op vlak van energiezuinigheid. Zeker kwetsbare gezinnen huren vaak noodgedwongen een energieverslindende woning op de private markt. Een van de oorzaken hiervan is dat verhuurders minder geïnteresseerd zijn in energetische renovaties omdat ze er weinig belang bij lijken te hebben, aangezien ze niet zelf de energiefactuur moeten betalen. Voor huurwoningen op de private markt, bewoond door kwetsbare huurders, zijn er nochtans extra hoge isolatiepremies beschikbaar.
Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Alle woningen moeten op termijn energiezuinig worden. Dakisolatie en hoogrendementsbeglazing zijn onze absolute prioriteiten. Voor huurwoningen zijn er zeer interessante energiepremies, maar veel huurders en verhuurders zijn hier niet van op de hoogte. Daarom zetten we de campagne ‘Huurhuis isoleren? Fluitje van een cent’ op poten, om het doelpubliek beter te informeren.”
Drie investeringen
Je kan een huur- en isolatiepremie krijgen voor drie investeringen: dakisolatie, hoogrendementsbeglazing en na-isolatie van een bestaande spouwmuur. Maximaal bedraagt de premie 20 euro per vierkante meter dak- of zoldervloerisolatie, 85 euro per vierkante meter hoogrendementsglas en 12 euro per vierkante meter spouwmuurisolatie. Daarnaast worden huurders en verhuurders ook maximaal ontzorgd door een projectbegeleider, om hen zo een stevig duwtje in de rug te geven. Deze projectbegeleider stelt zelf een aannemer aan en vraagt ook de premie aan bij de distributienetbeheerder. Huurders en verhuurders hoeven dus niks te doen.
Voorwaarden
Er zijn twee voorwaarden om in aanmerking te komen voor een huur- en isolatiepremie: ofwel gaat het om een private huurwoning met een huurprijs van maximum 521,69 euro of 571,69 euro in de centrumsteden, ofwel behoort de kwetsbare huurder tot een specifieke categorie (onder meer beschermde afnemers, huishoudens met een budgetmeter, prioritaire doelgroepen bij de energieleningen, huurders bij een sociaal verhuurkantoor, lokaal bestuur of OCMW).
Cijfers
In 2017 werden 783 huur- en isolatiepremies uitgekeerd. In 2018 steeg het aantal premies tot 825, goed voor een totaalbedrag van ruim 1 miljoen euro. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar waren er 210 dossiers.
“Deze cijfers tonen aan dat de huur- en isolatiepremie te weinig bekend is bij de doelgroep. Een nieuwe website biedt de nodige informatie nu op een toegankelijke manier aan. Zowel huurders als verhuurders komen snel te weten of ze in aanmerking komen voor deze zeer interessante energiepremies. Bovendien zorgt een projectbegeleider ervoor dat de werken snel en efficiënt worden uitgevoerd. Zo stijgt het wooncomfort en daalt de energiefactuur van kwetsbare huurders”, geeft Lydia Peeters nog mee.
Limburg scoort het best
Dat de lancering van deze campagne in Limburg plaatsvindt, is geen toeval. Zowel in 2017 als in 2018 gebeurde meer dan een derde van de investeringen in Limburgse huurwoningen.
Limburg vergeleken met Vlaanderen:
Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Limburg scoort wel vaker het best op energievlak. Alle Limburgse gemeenten hebben een Burgemeesterconvenant afgesloten, we scoren het laagste gemiddelde E-peil (E24) bij nieuwbouwwoningen, bij spouwmuurisolatie steekt Limburg er bovenuit, en ook dit zijn mooie percentages. De groenste provincie van Vlaanderen kleurt zo nog wat groener.”
Voor meer info over de premie: www.huur-en-isolatiepremie.be.