Nieuws

2 oktober 2020

In Limburg vanaf maandag 5 oktober versterking De Lijn door autocars

De inzet van autocars ter versterking van de ritten van De Lijn tijdens de schoolspits start vanaf maandag 5 oktober. Wie op de autocar stapt, moet een geldig vervoerbewijs hebben én een mondmasker dragen.

Sinds de start van het schooljaar kregen heel wat reizigers te maken met een drukke bezettingsgraad op de bussen van De Lijn. Ondanks de inzet van de maximale vervoercapaciteit van VVM De Lijn en het herbekijken van de rittenschema’s, bleef er op diverse plaatsen nood aan bijkomende capaciteit.

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “De Vlaamse regering heeft het nodige budget van 12,5 miljoen euro vrij gemaakt om privébussen te kunnen inzetten. De markt van de autocars/privébussen is door de coronacrisis hard geraakt, waardoor zij de nodige extra capaciteit ter beschikking hebben. Deze bussen kunnen alvast blijven rijden tot eind december.”

De Lijn startte hiervoor een aanbestedingsprocedure op. Die is sinds deze week voltooid. De gunningen zijn bekend, zodat de diverse autocarbedrijven zich nu kunnen voorbereiden om maandag te starten. Voor de provincie Limburg gaat het momenteel over 38 extra bussen, voor enkele ritten werd nog geen autocarbedrijf gevonden; het is de bedoeling om ook hiervoor een oplossing te vinden in de loop van volgende week. De tweede tender is al vertrokken naar de autocarbedrijven. Maandagochtend kunnen deze terug worden ingediend en de resterende lijnen zullen maandag ook worden toegewezen.

In Limburg zullen volgende autocarbedrijven hun bussen inzetten als versterking van De Lijn: 

  • Adventure-line bv
  • Alkreizen
  • Autocar Neyens
  • Heidebloem
  • Hendriks Autocars
  • Heuvelmans Groep
  • Marcel Cars
  • Mebis nv
  • Reizen De Zigeuner
  • Touringcarbedrijf De Wilg.

Het is de bedoeling dat een privébus achter de bus van De Lijn rijdt, en dus dezelfde route volgt waarbij dezelfde haltes worden aangedaan. Als de bus van De Lijn grotendeels volzet is, dan kunnen de reizigers gebruik maken van de privébus, die met het label “versterkte rit” zal rijden. Op die manier kan de drukte tijdens de schoolspits veel beter worden gespreid en zullen de bussen van De Lijn worden ontlast. Net zoals op de bussen van De Lijn dienen de reizigers ook op de privébussen een mondmasker te dragen en voorzien te zijn van een geldig vervoerbewijs.

Meer info vindt u hier: https://www.delijn.be/nl/overdelijn/Corona/#autocars

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief