Nieuws

22 september 2023

Ingegraven A12, fietsbrug en tramtunnel: werken kruispunt ‘Londerzeel-Zuid’ starten in 2025

De omgevingsvergunning voor de langverwachte herinrichting van het kruispunt Kerkhofstraat-A12 in Londerzeel is aangevraagd. Vanaf 2025 verdwijnt het gelijkgronds kruispunt en wordt de A12 gedeeltelijk ingegraven. Er komt een op- en afrittencomplex en meer ruimte voor voetgangers, fietsers en de toekomstige sneltram.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Door de heraanleg van het kruispunt aan de A12 in Londerzeel zetten we een belangrijke stap naar een veiligere, duurzamere en meer toekomstgerichte mobiliteit in de regio. We graven de A12 deels in en bouwen een tunnel voor de Sneltram A12 Willebroek-Brussel. Er komt ook een fietsbrug over de A12 en we trekken de fietssnelweg F28 Boom-Brussel verder door. Niet alleen de gebruikers van de A12, maar ook de mensen uit de wijde omgeving zullen hier baat bij hebben.”

Veel nieuwsgierigen op infomarkt 21 september

Op donderdagavond 21 september organiseerde het Agentschap Wegen en Verkeer een infomarkt in Gemeenschapscentrum Gerard Walschap in Londerzeel. Zo'n 250 buurtbewoners en ondernemers kwamen er de plannen inkijken. Het projectteam verduidelijkte de plannen en beantwoordde alle mogelijke vragen. Het officiële openbaar onderzoek zal een van de komende weken starten. Zodra bekend is wanneer precies, zal Wegen en Verkeer dat melden op wegenenverkeer.be/londerzeel-zuid.

Lokale verkeer volledig gescheiden van A12

Vandaag steken alle weggebruikers de A12 gelijkgronds over. Na de herinrichting zal het lokale verkeer volledig gescheiden worden van de A12. Automobilisten die van Londerzeel naar Westrode (Meise) willen gaan of omgekeerd, steken de A12 over via een brug. Fietsers en voetgangers steken over via hun eigen fiets- en voetgangersbrug. Vanop die brug sluiten de fietsers vlot aan op de fietssnelweg F28 Boom-Brussel en de lokale fietsnetwerken.

Volwaardige op- en afritten en tramtunnel

Auto's en vrachtwagens die aan Londerzeel-Zuid de A12 wil nemen, of die daar de A12 willen verlaten, doen dat na de werken via volwaardige op- en afritten. Door het wegwerken van de verkeerslichten wordt de verkeerssituatie veel veiliger. Aan de kant van Londerzeel rijdt de toekomstige Sneltram A12 Willebroek-Brussel onder het op- en afrittencomplex via een tramtunnel.

Start werken 2025

In april 2023 besliste de Vlaamse overheid om deze infrastructuurwerken uit te voeren door middel van een publiek-private samenwerking. Een consortium van aannemers zal de werken voorbereiden, financieren, uitvoeren en onderhouden. Aan het ontwerp dat in 2019 werd voorgesteld, verandert weinig. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal het contract met het aannemersconsortium half 2024 afsluiten. Volgens de huidige planning zullen de werken starten in de loop van 2025.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief