Nieuws

31 oktober 2019

Ist Al Gruun -App registreert wachttijd fietsers op route

Hoeveel minuten op de fietsroute staan fietsers te wachten voor het rood licht? Dat kan je nu te weten komen via de ‘Ist Al Gruun’-App. Met deze onderzoeks app willen de Fietsersbond, de VUB, VITO, en iKnow testen of er data kan worden verzameld die aangeeft welke verkeerslichten anders moeten worden afgesteld. Het (te lang) wachten aan lichten wordt door fietsers als zeer hinderlijk en fietsonvriendelijk ervaren. Door lichten beter af te stellen kan de doorstroming van fietsers en het fietscomfort worden verbeterd.


Ook de Stad Gent en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn zeer geïnteresseerd in de resultaten van dit onderzoek. Een vlotte doorstroming voor fietsers is een belangrijk speerpunt in het fietsbeleid. Gents Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw zegt daarover: “Fietsers worden blootgesteld aan weer en wind. Met de auto heb je daar minder last van. We hopen met dit onderzoek het comfort van de fietsers te kunnen verhogen en zo meer mensen op de fiets te krijgen."

Ook het Agentschap Wegen en Verkeer kan de resultaten goed gebruiken. Minister van mobiliteit Lydia Peeters: “We hebben blijvende aandacht voor het comfort aan verkeerslichten op kruispunten van het Vlaamse gewest. De data van de wachttijden van de Gentse fietsers kan ons extra voeden om beter inzicht te krijgen in het belevingsgedrag van fietsers."

Gentse fietsers kunnen de App downloaden (in de Apple Store of Google Play) en gebruiken tot 15 november 2019. Hierna wordt de testperiode afgesloten. Meten kan door eenvoudig op ‘start’ en ‘stop route’ te duwen. De wachttijden van alle fietsers worden online verzameld op een kaart. Hier zal je kunnen zien aan welke lichten in Gent het meeste wordt gewacht. De analyse van alle data volgt na afsluiten van de testperiode.Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief