Nieuws

31 augustus 2021

Lange rittijden voor kinderen buitengewoon onderwijs kunnen niet

Vlaams minister Peeters: “De oplossing moet er snel komen – belang van het kind primeert”

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters vindt de duurtijd van de ritten voor sommige kinderen in het buitengewoon onderwijs onaanvaardbaar. In dat kader heeft minister Peeters dan ook opdracht gegeven aan De Lijn om objectieve data te verzamelen: om hoeveel kinderen gaat het, over welke trajecten gaat het, ... . “Ik wil gaan voor een structurele oplossing en dat kan enkel als we het debat objectiveren met correcte cijfers”, aldus minister Peeters. “Ook moeten de good practices die uit de lopende proefprojecten komen, nu worden uitgerold over gans Vlaanderen.” Minister Peeters wil vrijdag aanstaande, in de schoot van de Vlaamse regering, de problematiek met de collega-ministers bespreken. “De oplossing moet er snel komen. Ik lees en hoor toch dat sommige kinderen 3 à 4 uur tot zelfs 5 uur per dag onderweg zijn met de bus. Dat is vanuit menselijk oogpunt onaanvaardbaar.”

Dat sommige kinderen van het buitengewoon onderwijs dagelijks 4 à 5 uur onderweg zijn van en naar school is voor minister Peeters onaanvaardbaar. “Het is een complexe problematiek die we niet enkel gaan oplossen met extra bussen in te leggen maar waarvoor we ook het nodige denkwerk moeten verrichten om tot een structurele oplossing te komen”, aldus minister Peeters.

Sinds 2016 lopen in Roeselare, Leuven en Antwerpen een aantal proefprojecten waar minister Peeters de verbetervoorstellen uit wil destilleren en uitrollen over heel Vlaanderen. “Deze proefprojecten lopen nog tot eind volgende jaar maar ik wil de stuurgroep nu al samenroepen en kijken of we een aantal zaken vlugger kunnen implementeren. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een mobiliteitscoach, het centraliseren van opstapplaatsen, gemeenschappelijke opstapplaatsen, de organisatie van een fiets- of wandelpool begeleid door vrijwilligers, de inzet van minibusjes of een combinatie met buitenschoolse opvang.”

Maar om de juiste conclusies te trekken, zijn de ook de juiste cijfers noodzakelijk. Minister Peeters heeft dan ook alvast de opdracht gegeven aan De Lijn om alle objectieve cijfers en gegevens te verzamelen: alle ritten, de duurtijd, hoeveel meer kinderen er dit jaar zijn per rit, nieuwe vestigingen, … “Met onder meer deze cijfers trek ik vrijdag naar de Vlaamse regering waar ik snel tot een structurele oplossing wil komen. Uiteraard primeert in dit verhaal het kind, het gaat hier al om kwetsbare jongeren en het is onze taak hen zoveel als mogelijk te beschermen.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief