Nieuws

7 mei 2020

Lydia Peeters roept op tot ellebogenwerk bij drukknoppen aan oversteekplaatsen

Om de verdere verspreiding van het corona virus tegen te gaan, wil Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) via stickers op verkeerslichten weggebruikers aanmoedigen om de elleboog of een gebruiksvoorwerp te gebruiken bij drukknoppen in plaats van blote handen. Het is één van de maatregelen die de minister zal nemen in een breder pakket van maatregelen inzake de exitstrategie ‘duurzame mobiliteit’.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) beheert 1600 kruispunten op Vlaamse gewestwegen die uitgerust zijn met verkeerslichten. Op deze kruispunten zijn 4.500 drukknoppen terug te vinden die de verkeerslichtenregeling beïnvloeden als voetgangers of fietsers willen oversteken. Al deze drukknoppen worden voorzien van een sticker die aangeeft om met de elleboog of een gebruiksvoorwerp de knop in te drukken in plaats van met blote handen. Hiermee wil Lydia Peeters een verder verspreiding van het corona-virus tegenhouden.

Minister Lydia Peeters stelt de stickers ook ter beschikking aan lokale besturen voor de verkeerslichten in hun beheer met een drukknop voor fietsers of voetgangers. Er worden stickers voorzien met een herkenbare lay-out in functie van de herkenbaarheid, ongeacht wie het verkeerslicht beheert. Lokale besturen kunnen de stickers kosteloos bestellen via het bestelformulier dat terug te vinden is op de volgende website: https://wegenenverkeer.be/stickers

De bestellingen worden afgesloten op maandag 11 mei om 13uur en kunnen afgehaald worden in een district naar keuze op volgende ophaalmomenten:

  • Woensdag 13 mei: 13u30 tot 15u
  • Donderdag 14 mei: 9u30 tot 11u
  • Donderdag 14 mei: 13u30 tot 15u

Vlaams minister Lydia Peeters: “Het indrukken van een bedieningsknop aan een verkeerslicht is zo’n doodnormale handeling dat we er soms zelfs niet meer bij nadenken. Net daarom willen we de mensen via deze sticker erop wijzen om niet met de blote handen de bedieningsknoppen aan te raken maar bijvoorbeeld wel met de elleboog. Bij bepaalde knopjes zal het iets moeilijker zijn om dit met de elleboog te doen maar zelfs dan nog zal de sticker zijn nut bewijzen en de voetganger aan het denken zetten dit niet te doen met de blote handen.”

De stickers zullen volgende week in het straatbeeld verschijnen, dit met het oog op een veilige heropstart van de scholen wanneer er terug meerdere scholieren met ouders zich verplaatsen tijdens het woon-schoolverkeer.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief