Nieuws

16 maart 2020

Maatregel corona-virus: De Lijn schakelt over op een aangepaste dienstregeling

Het is uitermate belangrijk dat in deze crisisperiode het openbaar vervoer maximaal operationeel blijft en liefst op een betrouwbare constante manier. Door het grote aantal chauffeurs dat zich ziek meldt komt dit in gedrang en wordt er geschakeld om een zo groot mogelijk aantal bussen en trams te laten rijden. Dit is de enige reden waarom het aanbod vermindert en niet omdat het aantal reizigers veel minder is. We moeten er voor zorgen dat men niet opeengepakt zit op een bus en tram.

Sinds vorige week kampt De Lijn met meer chauffeurs die zich ziek melden. Waar het vorige week gemiddeld net geen 600 waren, was het deze maandag 56 procent meer. Hierdoor komt de normale dienstregeling in gedrang.

"Het is belangrijk dat het Openbaar Vervoer maximaal operationeel blijft op een zo betrouwbare mogelijke wijze. Dit is de enige reden waarom het aanbod verminderd en niet omdat het aantal reizigers veel minder is." , zegt minister Lydia Peeters

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: "dat het aantal reizigers zakt – met 40% vorige vrijdag – is hoe raar het ook klinkt een meevaller want dit zorgt er voor dat iedere reiziger meer plaats heeft op de bus en tram. Daarom dat ik nogmaals oproep het openbaar vervoer enkel te gebruiken wanneer het noodzakelijk is zodat we dit kunnen blijven inzetten en de reiziger en personeel voldoende comfort geven".

Deze tijden vragen voor uitzonderlijke maatregelen maar ook tot verantwoordelijkheidszin. De Lijn zal er alles aan doen om er voor te zorgen dat de chauffeur zo veilig als mogelijk zijn/haar taken kan doen. Het betalen met cashgeld is afgeschaft, de stuurpost mag worden afgesloten zodat er zeker voldoende afstand is en de reizigers stappen niet meer vooraan op maar midden in de bus en achteraan. Aan de reiziger vraag ik dat ze het openbaar vervoer enkel gebruiken wanneer het noodzakelijk is en vooral als men ziek is dat men dit niet gebruikt en thuis blijft.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief