26 september 2024
Twee decennia grensoverschrijdende samenwerking zorgden voor…
Lees meer
Nieuws
3 mei 2022
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters maakt vandaag bekend dat ze voor het schooljaar 2022-2023 26,6 miljoen euro vrijmaakt voor extra ritten binnen het leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs. “Ik wil de ouders, leerlingen en directies geruststellen dat we ons ook volgend schooljaar inzetten om voor elke leerling de ritduur onder de 90 minuten enkele rit te brengen”, aldus minister Peeters. De Lijn zal nog deze maand de bestekken in de markt plaatsen en vervolgens ook samenzitten met de scholen om afspraken te maken voor het volgende schooljaar.
Het leerlingenvervoer in Vlaanderen heeft de voorbije maanden een heuse metamorfose ondergaan. Door het vrijmaken van extra budget (eind december 2021) worden er vandaag extra bussen, minibusjes en taxi’s ingezet. Met andere woorden: schoolvervoer op maat voor de leerlingen die langer dan 90 minuten enkele rit op de bus zaten. Zo’n 5.020 leerlingen van 323 scholen in heel Vlaanderen waren voorheen langer onderweg. Die situatie is voor 3.973 van hen intussen al verbeterd. Niet alle scholen wensten evenwel op het vernieuwde aanbod in te gaan. Op een totaal van 323 betrokken scholen besloten 24 scholen, goed voor 550 leerlingen, om pas volgend schooljaar te starten met nieuwe extra ritten. Er zijn ook 38 scholen die aangaven geen bijkomende ritten nodig te hebben: voor hun 497 leerlingen blijft de ritduur ongewijzigd.
Om de nieuwe plannen op maat voor de leerlingen uit te tekenen en te implementeren, moesten er diverse aanbestedingen uitgeschreven worden om geschikte bus- en taxibedrijven in onderaanneming te selecteren om deze extra ritten uit te voeren. Er worden tot het einde van dit schooljaar dagelijks niet minder dan 410 extra schoolritten (209 bussen en 201 taxi’s) ingezet bovenop de reeds bestaande 1.645 ritten. Dit zorgt voor een merkbare verbetering voor het schoolvervoer van 3.973 leerlingen.
Minister Peeters wil het schoolvervoer op maat ook in het schooljaar 2022-2023 verderzetten en maakt daarvoor 26,6 miljoen euro vrij.
“Ook de scholen die tot nu toe niet ingetekend hebben op het nieuwe aanbod, zullen opnieuw gecontacteerd worden door De Lijn. De vervoersmaatschappij start ook met een werkgroep om de werking van het maatwerk vervoer te evalueren en verbeterpunten door te voeren”, aldus minister Peeters. “De leerlingen, kinderen, de meest kwetsbare uit onze maatschappij verdienen meer vrije tijd en minder bustijd. Ik ben dan ook tevreden dat we ook voor volgend schooljaar perspectief kunnen bieden door opnieuw maatwerk aan te bieden.”