26 september 2024
Twee decennia grensoverschrijdende samenwerking zorgden voor…
Lees meer
Nieuws
19 juli 2022
Alsmaar meer fietsers zoeken de jaagpaden langs onze Vlaamse rivieren en kanalen op, maar jaagpaden zijn niet zomaar fietspaden. Naast fietsers zijn ook wandelaars, rolschaatsers, occasionele voertuigen en andere weggebruikers er welkom. “De toename van het aantal jaagpadgebruikers en het verschil in onderlinge snelheid houden een risico op ongevallen in. Daarom lanceer ik de sensibiliseringsactie ‘Hoffelijk rijden = veilig rijden’ op de jaagpaden. We benadrukken ook de snelheidslimiet van 30 km/u die geldt op alle jaagpaden”, zegt minister Lydia Peeters.
Naast de bevaarbare waterwegen in Vlaanderen strekken zich bijna 2.000 km jaagpaden en dijkwegen uit. Een jaagpad is in essentie een dienstweg, al dan niet verhard, voor het beheer en onderhoud van de waterwegen. Het is dus geen gewoon fietspad, maar fietsers, wandelaars, rolschaatsers… mogen er wel gebruik van maken.
Ieder jaar gebeuren er zo’n 20 geregistreerde ongevallen op de Vlaamse jaagpaden, sommige helaas met een dodelijke afloop. Vorige maand was er nog een dodelijk fietsongeval langs het Albertkanaal in Oelegem. Om de veiligheid op het jaagpad te verhogen, is hoffelijkheid tussen de verschillende gebruikers erg belangrijk. Die boodschap bracht minister Lydia Peeters vandaag samen met De Vlaamse Waterweg nv.
Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, nam de verfspuit in de hand om de rijdende jaagpadgebruikers eraan te herinneren om hoffelijk te zijn voor anderen:
“Onze jaagpaden zijn in eerste instantie dienstwegen die essentieel zijn voor het beheer en het onderhoud van onze waterwegen”, verklaart ze. “Maar onze jaagpaden hebben een breder nut, van woon-werkverplaatsingen tot ontspanning. Ze zijn dus een troef voor de mobiliteit en de recreatie. De huidige populariteit van de jaagpaden en de stijging van het aantal medegebruikers zorgde de laatste jaren voor hoge intensiteit en druk(te) op het jaagpad. Dat willen we in betere banen leiden.”
Naast de intensiteit en een grote diversiteit aan medegebruikers speelt ook de staat van het jaagpad een rol.
“Om rijden op het jaagpad veilig en comfortabel te maken, investeren we via De Vlaamse Waterweg jaarlijks aanzienlijke bedragen in deze infrastructuur,” verklaart minister Peeters. “Door de kwaliteit van onze jaagpaden te verhogen, maken we Vlaanderen nog fietsvriendelijker en verkeersveiliger.”
Vandaag werd de boodschap letterlijk en figuurlijk in de verf gezet: ‘Hoffelijk rijden = veilig rijden’ en de maximumsnelheid van 30 km/u, waardoor de snelheidsverschillen en de veiligheidsrisico’s op jaagpaden beperkt worden.
“De snelheidslimiet is niet nieuw, maar door deze signalisatie op onze Vlaamse jaagpaden aan te brengen, hoop ik dat iedere gebruiker, van dienstvoertuigen en vergunninghouders tot fietsers, zich hiervan bewust wordt”.