Nieuws

4 april 2020

Minister Lydia Peeters rolt 21 nieuwe trajectcontroles uit in samenspraak met lokale besturen

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) kondigt 21 nieuwe trajectcontroles aan langs gewestwegen in Vlaanderen. Minister Lydia Peeters hecht veel belang aan de inbreng van de lokale besturen bij het bepalen van de locaties en is bereid om zelfs een stap verder te gaan: “Inspraak van lokale besturen is cruciaal bij het bepalen van de locatie van een trajectcontrole. Zij kennen verkeerssituaties op hun grondgebied door en door. Momenteel werken we aan een aanvraagprocedure waarbij lokale besturen hun vraag naar maatregelen inzake handhaving van snelheidsregimes kunnen indienen.”

Vlaams minister Lydia Peeters geeft verkeersveiligheid een prominente plaats in haar beleid en houdt vast aan Vision Zero: nul verkeersdoden tegen 2050. Verkeershandhaving en controle spelen hierin een belangrijke rol om ongevallen te voorkomen. De meer dan 3 miljoen vastgestelde verkeersinbreuken per jaar tonen aan dat handhaving nodig blijft. Communicatie en sensibilisering blijven cruciaal maar zijn niet altijd overtuigend genoeg voor hardleerse snelheidsovertreders. Trajectcontroles moeten deze snelheidsovertreders op het juiste pad krijgen.

Daarenboven vloeien de verkeersboetes van trajectcontroles op gewestwegen terug naar het Vlaamse verkeersveiligheidsfonds. Die middelen zullen ingezet worden om initiatieven te financieren die de verkeersveiligheid verhogen.

Locatiebepaling trajectcontroles

Waar een trajectcontrole precies komt, wordt bepaald op basis van een objectieve methodiek waarbij de meest recente ongevallendata en gereden snelheid gebruikt wordt. Met deze methodiek worden wegvakken waar overdreven snelheid een probleem vormt het eerst aangepakt. Dit leverde een prioriteitenlijst op van 21 locaties langs gewestwegen in Vlaanderen. Nieuw hierbij is dat vanaf heden trajectcontroles op gewestwegen afgestemd worden met de desbetreffende lokale besturen. Er is dan ook in gesprek gegaan met de steden en gemeenten en minister Lydia Peeters wil dit in de toekomst ook op deze manier verder uitrollen.

Vlaams minister Lydia Peeters: “Het heeft geen zin om een trajectcontrole uit te rollen in een welbepaalde gemeente als het lokale bestuur er een andere mening op nahoudt. Uiteraard moeten hun opmerkingen en suggesties over de trajectcontrole gemotiveerd worden. Hun input is waardevolle informatie die kan bijdragen tot een verhoging van de verkeersveiligheid op onze Vlaamse wegen.”

Minister Lydia Peeters investeert hiermee 3 miljoen euro in deze 21 nieuwe tracés, samen goed voor ongeveer 55 km gewestweg. De trajectcontroles worden nu besteld en zullen geïnstalleerd zijn tegen het najaar van 2020.

Naast de camera’s van lokale besturen, zijn er nu in totaal 65 trajectcontroles actief of maar liefst 160 km die gecontroleerd wordt op onaangepaste snelheid.

Aanvraagprocedure lokale besturen

Naast deze prioriteitenlijst met 21 locaties wil de minister ook verder gehoor geven aan de vele vragen van lokale besturen m.b.t. handhaving van snelheidsregimes. Minister Lydia Peeters zal daarom samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een aanvraagprocedure uitwerken waarbij gemeenten en steden door hen geselecteerde locaties kunnen naar voren schuiven voor roodlicht- en snelheidscamera’s en trajectcontroles op gewestwegen.

Ik heb al heel wat vragen van lokale besturen ontvangen om maatregelen te nemen inzake handhaving en snelheidsregimes. Ik heb aan AWV dan ook de opdracht gegeven om een procedure uit te werken waarbij deze lokale besturen hun aanvraag kunnen indienen. Ik wil in de toekomst zeker verder inzetten op trajectcontroles op gewestwegen en vooral lokale besturen hierbij betrekken”, aldus minister Lydia Peeters.

Locaties nieuwe trajectcontroles:

Provincie

Wegnummer

VanKmpt

TotKmpt

Straatnamen

Gemeente

Limburg

N746

6,3

11,1

Kerkhovensesteenweg, Kattenbos

Lommel

Limburg

N716

11,6

13,7

Sint-Truidersteenweg

Herk-De-Stad

Limburg

N78

37,3

38,7

Venlosesteenweg

Maaseik

Limburg

N69

0,7

2,5

Romeinse Kassei

Tongeren

Limburg

N729

3,4

6,2

Stokrooieweg, Sint-Jobstraat

Hasselt

Limburg

N721

4,4

8,3

Maaseikerbaan, Breeerweg

Bree, Maaseik

Limburg

N757

0,9

6

Neeroetersesteenweg, Kinrooiersteenweg

Kinrooi, Maaseik

West-Vlaanderen

N32

12,6

17,1

Torhoutsesteenweg, Bruggestraat

Zedelgem, Torhout

Oost-Vlaanderen

N9

59,9

62,2

Grote Baan

Lievegem

West-Vlaanderen

N313

13,95

17,7

Provinciebaan

Staden

West-Vlaanderen

N32

10,4

11,6

Torhoutsesteenweg

Zedelgem

West-Vlaanderen

N308

14,4

17

Provenseweg, Couthoflaan

Poperinge

West-Vlaanderen

N9

104,2

106,9

Brugse Baan, Oostendse Steenweg

De Haan, Zuienkerke

West-Vlaanderen

N307

0,2

3,3

Brugse Steenweg

Zuienkerke

Oost-Vlaanderen

N60

11,1

14,2

Nieuwe Steenweg, Gentsebaan

Nazareth

Oost-Vlaanderen

N405

7,4

10,2

Aalstersesteenweg

Ninove

Oost-Vlaanderen

N46

24,1

26,5

Weldenstraat

Oudenaarde

Oost-Vlaanderen

N42

22,6

23,8

Gentse Steenweg, Astridlaan

Lierde, Geraardsbergen

Oost-Vlaanderen

N9

38

40,6

Grotesteenweg, Brusselsesteenweg

Lede, Wetteren

Antwerpen

N117

15,5

18

Antwerpsesteenweg

Essen

Antwerpen

N19

23,2

25,4

Grote Steenweg

Westerlo, Geel

Noot: de correcte locaties op basis van de referentiepunten kunnen teruggevonden worden via www.geopunt.be >> mobiliteit >> transport over land >> aanhorigheden van genummerde wegen >> referentiepunten

Een overzicht met alle trajectcontroles op Vlaamse gewestwegen is terug te vinden via volgende website: https://wegenenverkeer.be/trajectcontrole

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief