Nieuws

29 juni 2020

Minister Lydia Peeters stelt wie met auto op vakantie wil gerust

“Drietalig document bevestigt verlenging keuringsbewijs voertuig tot 4 november”

Heel wat mensen die binnenkort op reis vertrekken, haasten zich nog naar de technische keuringscentra om bij een eventuele controle in het buitenland een geldig keuringsbewijs op zak te hebben. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters stelt hen gerust. “De geldigheid van het keuringsbewijs van voertuigen die gekeurd hadden moeten worden tussen 13 maart en 3 juni, is verlengd tot 4 november. Mogelijke vragen bij buitenlandse (politie-)controles kunt u opvangen met een drietalig document dat de Vlaamse coronamaatregelen bij de keuring beschrijft.”

Druk op keuringscentra verminderen

“Ik begrijp dat mensen voor hun buitenlandse autovakantie graag hun voertuig laten keuren”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters. “Maar voor de mensen die tussen 13 maart en 3 juni niet naar de keuring konden gaan, is er geen haast. De geldigheid van hun keuringsbewijs is verlengd tot en met 4 november. Dat is gebeurd om de nodige inhaalbeweging van bijna 400.000 voertuigen bij de keuring vlot en veilig te laten verlopen. Om de druk bij de keuringscentra te verminderen, maar ook om ervoor te zorgen dat de keuringen zelf en de omgeving daarrond coronasafe en verkeersveilig blijven, wil ik vragen om de komende weken alleen naar de keuring te gaan wanneer dit echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld wanneer u buiten de coronamaatregelen valt, of wanneer uw garagist duidelijke gebreken aan het voertuig hersteld heeft.”

Drietalig document voor internationale verplaatsingen

Mensen die uitstel hebben gekregen voor de periodieke keuring van hun personenauto, kampeerwagen of licht bedrijfsvoertuig kunnen op www.vlaanderen.be/vlaamse-maatregelen-tijdens-de-coronacrisis/vlaamse-coronamaatregelen-rond-mobiliteit een drietalig document downloaden met de Vlaamse coronamaatregelen bij de keuring. Dit document beschrijft voor buitenlandse instellingen en politiediensten in drie talen (Nederlands, Engels en Frans) de uitsteltermijnen voor de keuring die door corona werden toegestaan en heeft daarnaast geen wettelijke waarde. Het document is bedoeld voor (inter)nationale privéverplaatsingen, (inter)nationaal personenvervoer en (inter)nationaal transport van goederen. Naast de coronamaatregelen rond de technische keuring vermeldt het document ook de maatregelen rond vakbekwaamheid (code 95), het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) en de keuring van een tachograaf en snelheidsbegrenzer.

Eigen verantwoordelijkheid

Lydia Peeters wil wel nog eens benadrukken dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor de staat van zijn voertuig en dus zelf moet afwegen of het veilig is om er mee op de weg te rijden of op reis te vertrekken. “Zijn er duidelijke gebreken? Hebt u twijfels over de veiligheid? Ga dan in eerste instantie langs bij uw garagist en aarzel niet om deze gebreken in het belang van uzelf, uw passagiers en de andere verkeersdeelnemers te laten herstellen.”

Meer info

Meer informatie over de momenteel geldende coronamaatregelen bij de technische keuring vindt u op www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn/gezondheid/gezondheid-en-preventie-tijdens-de-coronacrisis/coronamaatregelen-voor-technische-keuring.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief