Nieuws

14 maart 2022

Minister Lydia Peeters wint Gouden Baksteen 2022

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters wint de Gouden Baksteen, de jaarlijkse award van Bouwunie voor de persoonlijkheid, organisatie of instelling die zich het voorbije jaar inzette voor de bouwsector. Het is intussen al de 25e keer dat Bouwunie de Gouden Baksteen uitreikt. Minister Peeters kreeg de prijs tijdens een gala-avond in de Waagnatie met ruim 500 aanwezigen uit handen van gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. De keuze voor minister Peeters lag voor de hand. “We prijzen de minister omdat ze het mogelijk maakte om wegenwerkers ondanks corona weer snel aan het werk te zetten. Daarnaast konden onze ondernemers rekenen op tegemoetkomingen voor het duurdere woon-werkverkeer en de onvoorziene kosten die corona teweeg bracht. Net zoals op langere indieningstermijnen, soepelere uitvoeringstermijnen, mogelijkheid tot voorschotten, vlotte verificatie en een soepele houding bij vertraging omwille van covid. Ook haar investeringsagenda bleef tijdens corona gewoon doorlopen met aandacht voor de kmo's”, aldus Waeytens. Naast de Gouden Baksteen vielen ook drie bouwbedrijven in de prijzen met de Thor Awards.

Voor minister Peeters betekent de award veel. “Ik ben heel trots dat ik de 25ste Gouden Baksteen in ontvangst mag nemen. Het is een grote eer en mooie erkenning voor onze beleidsacties op vlak van mobiliteit en openbare werken in Vlaanderen. De bouwsector is een belangrijke motor voor onze economie. De sector maakt mee het verschil op vlak van tewerkstelling, innovatie, duurzaamheid. En niet toevallig zijn dat ook dé uitdagingen voor de toekomst. Daarnaast zorgt de bouwsector door haar werkzaamheden voor een verhoging van de verkeersveiligheid in ons land”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Via forse en versnelde investeringen wil ik de bouwsector een boost geven, want investeren in mobiliteit, is investeren in onze welvaart.”

De Gouden Baksteen, i.s.m. Wienerberger en Federale Verzekering, is uitgegroeid tot het grootste evenement van de Vlaamse bouwsector. In het verleden mochten persoonlijkheden als Kris Peeters, Bart Tommelein, Philippe Muyters, Marianne Thyssen, Hilde Crevits, Bart Somers en organisaties als VDAB, het WTCB en FVB Constructiv de begeerde trofee in ontvangst nemen. Vorig jaar won premier De Croo. De Baksteen heeft als voornaamste doel om beleidsacties ten voordele van de sector in de bloemetjes te zetten.

Thor Award Initiator
De Initiator van het jaar, de prijs voor een jong veelbelovend bouwbedrijf gaat naar 4Best, een asbestverwijderaar uit Poederlee. De nu 27-jarige Niels Laenen startte het bedrijf 2 jaar geleden. Intussen heeft 4Best 12 medewerkers, boekt het mooie financiële resultaten en is het een bekende naam in de asbestwereld. Het waren trouwens de medewerkers die 4Best hebben voorgedragen voor de Thor Awards, een teken dat Niels niet alleen zegt oog te hebben voor personeelsmanagement, maar het ook waarmaakt.

Thor Award Innovator
De Innovator is een bouwbedrijf dat durft te innoveren. Die eer viel te beurt aan productiebedrijf Enjoy Concrete uit Veurne met zaakvoerder Bernard Joye aan het roer. Het bedrijf ontwikkelt innovatieve betonproducten aan zoals Graphic beton, waterjet, artwork of geïntegreerde glaspanelen. Tien jaar geleden introduceerde Enjoy Concrete UHSB, een Ultra HogeSterkte Beton. Dit beton heeft dezelfde druksterkte als staal en is ultradun. Omdat je hetzelfde kan met minder beton, is USHB-beton bovendien een wapen in de strijd tegen CO2-productie. Onder andere het Mucem museum in Marseille en het Stade Jean Bouin in Parijs zijn opgetrokken uit USHB-panelen. Het bedrijf blijft voortdurend verder zoeken naar nieuwe betonsamenstellingen en oppervlaktebehandelingen en zoekt telkens manieren om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan.

Thor Award Motivator
De prijs voor de Motivator is er voor het bouwbedrijf dat zijn talenten koestert. Maatwerkbedrijf Molyvco uit Duffel kwam als winnaar uit de bus. De jury looft de kmo omwille van haar familiale karakter. Werknemers werken echt mee aan het beleid van het bedrijf. Zo hertekenden ze vorig jaar samen met zaakvoerder Yves Mollekens alle bedrijfsprocessen. Daarnaast staat Molyvco op open communicatie en creëert het bedrijf ruimte voor groepssfeer. Elke laatste vrijdag van de maand gaat de riem er wat vroeger af met een hapje en een drankje. Ten slotte kunnen de werknemers heel makkelijk opleidingen volgen en krijgen jonge instappers een meer ervaren mentor om over hen te waken

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief