Nieuws

2 februari 2024

Minister Peeters: “Aannemer aangesteld om nieuwe Maasbrug te bouwen”

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters is verheugd dat de Raad van Bestuur van De Vlaamse Waterweg nv de aannemer heeft aangesteld voor de bouw van de nieuwe brug over de Maas in Maaseik. Doordat De Vlaamse Waterweg nv veel ervaring heeft in het bouwen van bruggen met grote overspanning en deze brug over de gemeenschappelijke Maas gelegen is, werd de Waterwegbeheerder als bouwheer aangesteld. Voor de herbouw van de brug van Maaseik trok minister Peeters eerder al 20 miljoen euro uit op haar investeringsplan en werd er 6 miljoen aan EFRO-middelen (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) verkregen. Momenteel loopt de standstill.

Op basis van inspecties die minister Peeters liet uitvoeren na de waterbom in de zomer van 2021 werd de brug ingedeeld in categorie 4, wat betekent ‘dringend aan te pakken’. Met de bouw van een volledig nieuwe ‘future proof’ brug wil de minister vanuit Vlaanderen de kans grijpen om de functionele relaties, maar ook de recreatieve, fiets- en voetvoorzieningen op de brug te optimaliseren. Aan de kant van Maaseik wordt ook een nieuwe waterkering gebouwd. De grotere natte sectie voor het stroomprofiel van de Maas zorgt ervoor dat er meer ruimte is voor water.

De nieuwe brug in enkele cijfers:

  • De huidige brug rust op twee pijlers in de Maas. De nieuwe brug krijgt slechts één centrale pijler in de waterloop
  • 185 meter lang, dat is maar liefst 33 meter langer dan de huidige brug;
  • Fietsers en voetgangers krijgen een afgescheiden zone van respectievelijk 5,8 m en 3,5 m breed.

Omdat de nieuwe brug op een andere locatie wordt gebouwd kan de huidige brug in dienst blijven tijdens de werken. Hierdoor blijft de hinder beperkt. Minister Peeters laat nog weten dat de werken normaal in de zomer van 2024 kunnen starten, de werken zullen ongeveer twee jaar duren.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief