Nieuws

17 juni 2021

Minister Peeters: “Geen voorrang voor rijscholen bij het afleggen van een praktijkexamen”

De bewering van KWB dat de rijscholen verhoudingsgewijs meer tijdslots krijgen dan de vrije begeleiding voor het afleggen van een praktisch rijexamen klopt niet. Dat meldde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters vandaag in de commissie Mobiliteit van het Vlaams parlement. “Er is zelfs een daling merkbaar van het aantal met de rijschool afgelegde examens”, zegt minister Peeters. “Het grootste deel van de afgelegde praktijkexamens categorie B gaat momenteel dus naar kandidaten die zonder rijschool examen afleggen.”

In 2021 legde 57,51% van de mensen hun praktisch rijexamen af via vrije begeleiding. 42,49% deed dat via een rijschool. “De bewering van KWB dat rijscholen dubbel zoveel tijdslots krijgen toegekend als voorheen is dus niet op feiten gebaseerd”, aldus minister Peeters.

Volgens minister Peeters heeft de perceptie dat kandidaten via de rijschool sneller examen kunnen afleggen, alles te maken met de organisatie en werking van de rijscholen. “Zij vullen de tijdslots die ze ter beschikking hebben relatief laat concreet in. Ze beslissen dus pas kort voor het moment van het examen welke kandidaat zij toekennen aan een welbepaald slot.”

Geldigheid rijbewijzen

Verder gaf minister Peeters nog mee dat ze in gesprek is met federaal minister voor Mobiliteit Georges Gilkinet om de geldigheid van het voorlopig rijbewijs nogmaals te vermelden. November 2020 verlengde Vlaams minister Peeters al de termijnen om rijexamens af te leggen tot en met 30 september 2021. Maar ook de planning tot 30 september 2021 liep al snel vol bij zowel examencentra als bij de rijscholen. Minister Peeters bekijkt nu om de termijnen opnieuw te verlengen.

In 2020 konden omwille van de coronacrisis 35.000 praktijkexamens niet plaatsvinden. Deze werden allemaal verschoven en moeten nu bovenop de examens die anders ook in 2021 zouden worden afgenomen gepland worden. De examencentra doen er momenteel alles aan om alle kandidaten zo snel mogelijk aan de beurt te laten komen. “Dit wordt weerspiegeld in de cijfers”, aldus minister Peeters. “Gedurende de eerste vijf maanden van 2021 werden al 16.605 praktijkexamens B meer afgenomen dan in dezelfde periode in referentiejaar 2019 (= stijging van 38.34%).”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief