Nieuws

1 augustus 2023

Minister Peeters lanceert nieuwe campagne ‘Da’s pech, maar geen pechstrook’

Jaarlijks vallen er verschillende doden en zwaargewonden op de pechstrook langs de snelwegen. Met de campagne Da’s pech maar geen pechstrook wil Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) weggebruikers bewust maken van het verkeerd gebruik van de pechstrook of de pechhaven (bij een spitsstrook).

Jaarlijks vallen er heel wat doden en zwaargewonden op de pechstroken. De laatste 3 jaar (2020-2022) schommelt in Vlaanderen het aantal ongevallen met gewonden op pechstroken tussen de 10 en 30, waarvan jaarlijks 5 à 10 ongevallen met doden en/of zwaargewonden.*

Pechstrook enkel gebruiken in geval van nood of autopech

In de controlezaal van het Vlaams Verkeerscentrum van AWV zien de verkeersleiders dat verkeerd gebruik helaas dagelijks op hun camerabeelden. Weggebruikers stoppen op de pechstrook om te plassen, om snel iets uit de koffer te halen, om te telefoneren of om de route opnieuw in te stellen in hun navigatiesysteem. Wat ook te vaak voorvalt: vrachtwagenchauffeurs die uit de file wegrijden en op de pechstrook parkeren om daar een rustpauze te nemen of gehaaste weggebruikers die over de pechstrook rijden om een file te omzeilen.

Minister Lydia Peeters: “Er is een verschil tussen pech en autopech. Toch gebruiken veel mensen de pechstrook ook voor andere 'pechzaken' zoals een plaspauze, GPS terug willen instellen of een file waar ze snel langs willen. Met de campagne wil ik de weggebruikers bewust maken dat de pechstrook niet gemaakt is voor alle soorten pech. Met het drukke verkeer dat vlak ernaast voorbijraast, houdt het gebruik van de pechstrook altijd risico’s in en soms zijn die levensgevaarlijk.”

Fluohesjes aantrekken, gevarendriehoek plaatsen en wachten achter de vangrails

Wat betreft wat wel en niet te doen op de pechstrook of pechhaven is de beste samenvatting: alles wat je kan uitstellen tot je je voertuig veilig geparkeerd hebt op een parkeerterrein bijvoorbeeld, doe je niet op de pechstrook. Heb je toch autopech, zet je dan op de pechstrook, laat alle passagiers een fluo hesje aantrekken, plaats de gevarendriehoek op voldoende afstand voor je voertuig, ga achter de vangrail staan en bel daar meteen de hulpdiensten (bijvoorbeeld via het gratis noodnummer 112).

Op het verkeerd gebruik van de pechstrook staan trouwens stevige boetes. Onterecht stoppen op de pechstrook is een overtreding van de 2de graad en kan je een boete van 160 tot 2000 euro opleveren. Voor rijden over de pechstrook is een boete van 240 tot 4000 euro mogelijk, aangezien dit een overtreding van de derde graad is.

AWV voert deze campagne in de maand augustus op de afficheborden langs de snel- en gewestwegen en op sociale media.
___
* Aantal ongevallen op autosnelwegen waarbij geregistreerd werd dat een voertuig stilstaat langs de kant van de weg. Bron: FOD Economie, Statbel + Federale Politie, DGR/DRI/BIPOL (voorlopige cijfers 2022)

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief