Nieuws

18 december 2022

Minister Peeters maakt de fietsbalans voor Limburg op: 86 kilometer extra vernieuwde, veilige en comfortabele fietspaden

“Veilig fietsen langs vernieuwde Arnold-Sauwenlaan in Dilsen-Stokkem"

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwde de afgelopen maanden de rijweg en de fietspaden in de Dorpsstraat, Arnold-Sauwenlaan, Stadsgraaf en Molenveld (N742) in Dilsen-Stokkem. Tussen de Rijksweg en de Nieuwe Weerd kreeg de gewestweg veilige fietspaden en een nieuw wegdek met verhoogde kruispunten. Vanaf de Nieuwe Weerd tot aan de veerpont in Meeswijk werden er fietssuggestiestroken aangebracht, fietsers krijgen op die manier een meer zichtbare en duidelijke plaats in het wegbeeld. Tegen Kerstmis kan het verkeer opnieuw in beide richtingen door. In totaal verbeterde AWV in Limburg al meer dan 86 km aan fietspaden in 2021 en 2022, momenteel zijn er ook nog werven in uitvoering of in voorbereiding. Minister Peeters trok hiervoor via de relancemiddelen een bedrag van in totaal 57,5 miljoen euro uit.

Dankzij de nieuwe comfortabele fietsinfrastructuur op de Arnold-Sauwenlaan trap je straks veiliger naar school, naar het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd of langs de Maasvallei via het toeristisch fietsroutenetwerk. Het volledige tracé beslaat ongeveer 3,2 kilometer. 

“De herinrichting van de Arnold-Sauwenlaan betekent een herwaardering van de invalsweg naar Stokkem. Aan elke zijde werden conforme enkelrichtingsfietspaden van 2 meter breed in asfalt aangelegd”,
zegt minister Peeters. 

Ook de rijweg kreeg over de volledige breedte een nieuwe laag asfalt. Daarnaast werden de aansluitingen met de zijstraten over enkele meters meegenomen. Alle kruispunten, uitgezonderd die met de Kerkhofstraat/Kruisstraat en de Kersenweg, werden verhoogd door middel van een verkeersplateau.

Daarnaast werd door AWV asfaltwerken uitgevoerd op het Molenveld (N742) tussen het kruispunt Nieuwe Weerd tot vlak voor de veerpont. Zo werd er een nieuwe toplaag geplaatst. Wat moet zorgen voor meer rijcomfort. 

“Langs weerskanten van de weg werden er fietssuggestiestroken in het oker aangebracht en de rijweg voor automobilisten werd plaatselijk versmald om voldoende ruimte voor fietsers te voorzien. Het was een uitdrukkelijke vraag van de buurtbewoners om ook dit deel van de gewestweg aan te pakken”, vertelt minister Peeters

86 km extra verbeterde fietspaden in Limburg

Vlaams minister Lydia Peeters zet sterk in op veilige en comfortabele fietspaden. 

“Vanuit ons relanceplan investeerden we in Limburg een bedrag van 57,5 miljoen euro extra in de kwaliteit van fietsinfrastructuur. In 2021 en 2022 voerden we verspreid over heel Limburg 36 gelijkaardige projecten uit”, aldus minister Peeters. “Daarbij verbeterden we meer dan 86 km aan fietspaden langs de gewestwegen, vaak op drukke schoolroutes of woon- en werkverkeer. Zo willen we verder een fietsreflex creëren bij elke Vlaming, zodat die bij elke verplaatsing spontaan aan de fiets denkt. Ook in 2023 werken we verschillende extra fietsprojecten uit in het kader van het relanceplan.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief