Nieuws

30 maart 2023

Minister Peeters: “nieuwe brug in Maaseik kan rekenen op 6 miljoen euro Europese steun”

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters werkt samen met De Vlaamse Waterweg nv aan de realisatie van een nieuwe brug tussen Maaseik (BE) en Echt-Susteren (NL). “De Pater Sangersbrug werd in 1952 in gebruik genomen en is dringend aan vervanging toe. Vanuit Vlaanderen hebben we 20 miljoen euro voorzien voor de bouw van een nieuwe brug”, aldus minister Peeters. “Ik ben verheugd dat vandaag de SALKturbo-taskforce beslist heeft om 6.060.000 euro EFRO-middelen toe te kennen aan het project van de nieuwe brug in Maaseik.” Het dossier kadert binnen het thema ‘Duurzaam Vlaanderen’ dat zich richt op projecten voor het bevorderen van duurzame multimodale stedelijke mobiliteit. In mei organiseert De Vlaamse Waterweg nv infomarkten zowel in België als in Nederland.

De huidige brug is sterk verouderd en kreeg nog extra te lijden tijdens de waterbom en de hoge waterstanden in de zomer van 2021. 

“Op basis van inspecties werd de brug ingedeeld in categorie 4, wat betekent ‘dringend aan te pakken’. Daarnaast is er op de huidige brug ook onvoldoende plaats voorzien om fietsers en voetgangers veilig te laten oversteken. Beide problemen pakken we aan door de bouw van de nieuwe brug”, zegt minister Peeters.

EFRO-programma

Het Vlaamse EFRO-programma beoogt het versterken van de duurzame groei van Vlaanderen en de realisatie van de Europese Green Deal. Vandaag heeft de SALKturbo-taskforce beslist om de aanvraag te weerhouden. Het project van De Vlaamse Waterweg nv zet sterk in op een duurzame stedelijke mobiliteit en kan daarom rekenen op 6.060.000 euro EFRO-middelen.

“Er is gekozen voor een klimaat-robuust ontwerp voor de nieuwe brug dat zorgt voor een omslag naar een duurzaam multimodaal stedelijke mobiliteit. Met de bouw van een nieuwe brug grijpen we ook de kans om de functionele relaties, maar ook de recreatieve, fiets- en voetvoorzieningen op de brug uitermate te optimaliseren”, aldus minister Peeters. “Dat Europa ons project wil meefinancieren, is heel positief nieuws. Wij geloven alvast dat de fietsbrug een hefboom en katalysator voor de brede regio wordt. De verschillende Vlaamse en Nederlandse partners werken intensief verder aan het finaliseren van de plannen, zodat medio 2023 de omgevingsvergunning aangevraagd kan worden.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief