Nieuws

27 februari 2023

Minister Peeters opent eerste fietsbrug over Noord-Zuidverbinding in Helchteren

- Nieuwe mijlpaal voor veiliger fietsverkeer in de regio

- Na nieuwe fietspaden langs de Grote Baan nu ook een conflictvrije oversteek

De fietsbrug over de Noord-Zuidverbinding in Helchteren werd deze ochtend door Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters officieel ‘ingefietst’, samen met enkele lokale bewoners en politici. De minister reageert tevreden: “Met de opening van deze fietsbrug zetten we weer een enorme stap vooruit op vlak van verkeers- en fietsveiligheid hier in Helchteren. De Grote Baan oversteken is nu niet langer een gevaarlijke opgave, maar een aangename ervaring. Terwijl we hard doorwerken aan een duurzame oplossing voor de Noord-Zuid, ben ik ervan overtuigd dat deze investering op korte termijn al een enorme stimulans zal zijn voor het fietsverkeer Recent werden ook de fietspaden langs de Grote Baan vernieuwd.” De komende weken vinden er in de directe omgeving nog afrondende werken plaats, maar de brug is wel al volledig opengesteld voor fietsers en voetgangers. Zo kan vanaf nu iedereen veilig oversteken.

VEILIGE OVERSTEEK OVER NOORD-ZUIDVERBINDING

5,5 meter breed, 45 meter lang (zonder de aanbruggen) en 140 ton zwaar. Het zijn slechts enkele cijfers van het architecturale huzarenstukje dat deze fietsbrug is. Belangrijker dan het artistieke plaatje is de positieve impact die het project met zich meebrengt. De fietsbrug is een van de quick wins die de leefbaarheid en verkeersproblematiek van de Noord-Zuidverbinding op korte termijn aanpakt. 

“We realiseren een conflictvrije oversteek van de fietssnelweg F74 over de Grote Baan (N715) waarbij ook de fietsaansluiting op de Grote Baan behouden blijft. De fietsbrug is een veilige manier voor voetgangers, fietsers en gebruikers van het openbaar vervoer om de Grote Baan over te steken,” aldus minister Peeters. ‘’Er werd ook rekening gehouden met gebruikers van het openbaar vervoer. Langs beide kanten van de fietsbrug werden de bushaltes ingepast langs de Grote Baan zodat ze gemakkelijk te voet en met de fiets bereikbaar zijn.”

RUST- EN ONTMOETINGSPUNT ONDER DE OVERDEKTE HAL

Met het project wordt er meer dan alleen een veilige oversteekplaats gerealiseerd. Op de voormalige terreinen van Awouters, aan de oostkant van de Grote Baan, is er plaats voor groen en ontspanning. De fietssnelweg wordt doorgetrokken onder de stalen hal. De zone naast het fietspad wordt uitgerust met bankjes en speeltuigen voor kinderen en als een rust- en ontmoetingspunt voor elke fietser of wandelaar.

FIETSBRUG AANPASBAAR IN FUNCTIE VAN VOORKEURSALTERNATIEF

De voorbereidingen in functie van de uitwerking van het voorkeursalternatief voor de Noord-Zuidverbinding lopen ondertussen gewoon verder. Bij het ontwerp van de fietsbrug werd op voorhand ook rekening gehouden met alle mogelijke scenario’s. “Het resultaat is een brug die zowel tijdelijk als permanent haar plaats kan vinden op deze plek. In functie van de uiteindelijke plannen voor de Noord-Zuid, kan de fietsbrug dus worden aangepast”, besluit minister Peeters.

(c) Gil Vanroy

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief