Nieuws

27 juli 2022

Nieuw ‘Ringfietspad’ tussen Dilbeek en Zellik wordt aangelegd vanaf 2024

Vandaag is er geen veilige en vlotte fietsverbinding tussen Dilbeek en Zellik. Wie kiest voor de fiets moet omrijden en bovendien heel wat gevaarlijke oversteken nemen. Daarom zal de Vlaamse Overheid voor een nieuwe fietsverbinding zorgen. 

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: ‘We zorgen voor een nieuwe fietsverbinding: een fietspad dat parallel met de Ring loopt tussen de N8 in Dilbeek en fietssnelweg F212 in Zellik. Dat zal ervoor zorgen dat fietsers zich hier veel veiliger – en sneller - kunnen bewegen. Deze zomer wordt de studiefase afgerond, de aanleg is voorzien voor 2024. Het project maakt deel uit van ‘Werken aan de Ring’ waarmee we met Vlaanderen zo’n 115 kilometer nieuwe fietspaden in de Rand rond Brussel aanleggen’’.

De nieuwe fietsverbinding maakt deel uit van het Ringfietspad (de fietssnelweg ‘FR0’), dat de gemeentes in de noordrand van Brussel met elkaar zal verbinden. De verschillende fietssnelwegen die Vlaanderen met Brussel verbinden zullen ook aansluiten op die FR0.

Parallel met de Ring en nieuwe fietsbruggen

Het Ringfietspad zal parallel met de Ring lopen en zich hoger dan het omliggende landschap bevinden. Op bepaalde plekken worden belevingsschermen langs de Ring voorzien, zodat het verkeer niet zichtbaar is voor de fietser.

De hellingen van de op- en afritten naar het Ringfietspad zullen zo zacht mogelijk zijn, zodat iedereen er vlot kan op- en affietsen. Waar geen plaats is voor een fietshelling worden trappen met een fietsgoot voorzien.

Dankzij fietsbruggen zal de fietser zich volledig veilig en gescheiden van het drukke verkeer langs, over en onder de Ring kunnen verplaatsen.

Het definitieve ontwerp voor het Ringfietspad wordt nog opgemaakt.

Timing

De Werkvennootschap is op dit moment bezig met het afronden van de studie. Het definitief ontwerp wordt dit najaar en voorjaar 2023 opgemaakt. Daarna kan een aannemer gezocht worden, om in 2024 met de werken te starten.

Onderdeel van belangrijke ‘modal shift’

De aanleg van dit Ringfietspad kadert binnen het programma Werken aan de Ring van De Werkvennootschap, een organisatie van de Vlaamse overheid. Dat programma wil inzetten op een betere mobiliteit op de Ring, maar ook de leefbaarheid verhogen en de bereikbaarheid vergroten voor fietsers, gebruikers van het openbaar vervoer en andere alternatieven voor de auto. Die omslag noemen we de modal shift. Een van de manieren om mensen meer voor de fiets te laten kiezen, is door het verbeteren van de fietsinfrastructuur en de aanleg van een Ringfietspad langs de Ring.

Meer info over de werken vind je op werkenaandering.be/ringfietspaddilbeekzellik 

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief