Nieuws

30 januari 2023

Nieuwe campagne: focus op de weg

3 op de 10 Vlaamse automobilisten bedienen bijna elke rit hun gsm terwijl het toestel los in de wagen ligt, zo blijkt uit een nieuwe gedragsbevraging van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Een iets grotere groep, 1 op de 3, manipuleert bijna elke rit de telefoon wanneer die in een vaste houder op het dashboard zit. Dat laatste is wettelijk toegelaten, maar evenmin veilig. “Met je smartphone bezig zijn in het verkeer is hoe dan ook om problemen vragen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Samen met de VSV lanceert ze daarom een nieuwe campagne die autobestuurders helpt te focussen op de weg.

29% van de Vlaamse autobestuurders tussen 18 en 54 jaar verklaart dat ze bijna elke rit hun telefoon bedienen terwijl die gewoon los in de wagen ligt, wat verboden is. 33% verklaart dat ze bijna elke rit met hun gsm bezig zijn wanneer het toestel in een vaste houder zit, zoals de wet voorschrijft.1 

“Maar een smartphone of ander toestel met een scherm bedienen tijdens het rijden brengt altijd risico’s met zich mee, ook als het binnen de perken van de wet gebeurt. De paar seconden die je op het scherm kijkt, rij je immers blindelings en kun je niet reageren als er plots iets onverwachts gebeurt. Die visuele afleiding kan levensgevaarlijk zijn voor jezelf en andere weggebruikers”, aldus minister Lydia Peeters.

Wat we denken en doen, stemt bovendien niet altijd overeen: 84% van de bevraagden vindt berichten typen tijdens het rijden gevaarlijk of onaanvaardbaar, maar 48% heeft het toch al eens gedaan. Er zijn echter ook heel wat autobestuurders die er bewust voor kiezen om afleiding te beperken en daarvoor één of meer oplossingen gebruiken: 50% verbindt zijn telefoon bijna elke rit automatisch met een carkit of het multimediascherm in de wagen, 34% legt het toestel buiten handbereik, 25% zet de gsm op stil en 24% zet het toestel in een vaste houder op het dashboard.

1, 2, 3, focus!

Onder de noemer “Focus op de weg, niet op je gsm” lanceert de VSV een nieuwe campagne die automobilisten helpt om gefocust te blijven in het verkeer. “Een veilige rit begint met een goede voorbereiding” zegt Werner De Dobbeleer (VSV). “Stel je route op voorhand in of zet je favoriete muziek klaar voor je begint te rijden. Dan ben je niet alleen veiliger, maar ook veel comfortabeler onderweg”.

In een korte video toont tv-presentatrice An Lemmens in drie eenvoudige stappen hoe je daarvoor te werk gaat:

1. connecteer je telefoon met het multimediasysteem van je wagen,

2. stel vervolgens je navigatie of muziek in, en

3. leg tot slot je toestel uit het zicht of plaats het in een vaste houder.

Zo hou je je ogen op de weg en je handen aan het stuur, en rij je gefocust en ontspannen.

Naast de video, die de VSV via een uitgebreide online campagne verspreidt, zijn er van 30 januari tot 26 februari wegaffiches met de slogan “Focus op de weg, niet op je gsm’. Die boodschap is ook te zien op meer dan 500 tankpistolen en in ondergrondse parkings in Vlaanderen. Verder zijn er redactionele samenwerkingen met diverse radiozenders. Speciaal voor bedrijven die veel werknemers in het verkeer hebben, is er tot slot een mediapakket met onder meer op maat gemaakte boodschappen voor mailings, sociale media en schermen in de bedrijfskantoren.

Wat zegt de wet?

Sinds 3 maart 2022 mag je je telefoon tijdens het rijden enkel bezigen als het toestel in een geschikte houder zit. Je gsm gebruiken wanneer het toestel los op je schoot, op de middenconsole of op de passagierszetel ligt, is dus verboden. Hetzelfde geldt voor andere mobiele apparatuur met een scherm, zoals gps-toestellen of mediaspelers.

In de eerste helft van 2022 stelde de politie in Vlaanderen 33.567 inbreuken vast betreffende gsm-gebruik tijdens het rijden. Ongeoorloofd gebruik van mobiele apparatuur tijdens het rijden is een overtreding van de derde graad. Wie wordt betrapt, riskeert een onmiddellijke inning van 174 euro plus administratieve kosten. Bij dagvaarding voor de politierechtbank kan de rechter boetes opleggen van 240 tot 4000 euro, en ook een verval van het recht tot sturen behoort tot de mogelijkheden. Beginnende bestuurders moeten minstens het theorie- of praktijkexamen opnieuw afleggen
alvorens ze opnieuw mogen rijden. Bij herhaling gelden nog strengere straffen.

Meer informatie en campagnemateriaal: veiligverkeer.be

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief