Nieuws

19 november 2021

Nieuwe openbare kaaimuur langs Zuid-Willemsvaart in Rotem

In Rotem (Dilsen-Stokkem) is een nieuwe openbare kaaimuur in gebruik genomen die het bedrijven uit de buurt mogelijk maakt om goederen te vervoeren via de Zuid-Willemsvaart. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters wil nog meer Limburgse bedrijven overtuigen om te kiezen voor de duurzame waterweg. “Tegen 2030 is het de ambitie om het aandeel binnenvaart van de logistieke keten in Vlaanderen te verhogen tot 20%, zo moeten we de noodzakelijke modal shift naar water realiseren. Onder andere met de bouw van kaaimuren willen we bedrijven een stimulans geven om te kiezen voor transport over het water,” zegt Vlaams minister Peeters.

De Zuid-Willemsvaart is een waterweg voor schepen van CEMT-klasse IV en dus toegankelijk voor schepen tot 1500 ton. “Jaarlijks worden er 1,6 miljoen ton goederen via de Zuid-Willemsvaart vervoerd. Zo worden 64.000 vrachtwagenritten vermeden, vrachtwagens die niet alleen heen maar ook terug moeten rijden, dus in totaal 32.000 vrachtbewegingen” , vertelt minister Lydia Peeters: “De binnenvaart is een belangrijke speler om de modal shift in Vlaanderen te realiseren. De meer dan 400 kilometer kleinere waterwegen in Vlaanderen spelen daar absoluut een belangrijke rol in. Daarom investeren we met De Vlaamse Waterweg in de infrastructuur van alle Vlaamse waterwegen, ook de kleinere, want meer binnenvaart heeft een positieve impact op zowel mobiliteit als klimaat.”

Alle bedrijven uit de buurt welkom

De Zuid-Willemsvaart vormt een belangrijke schakel tussen de Maas en de Schelde en maakt zo de verbinding tussen Luik en de Nederlandse havens. Bovendien ligt 80% van alle bedrijven in Vlaanderen op minder dan 10 kilometer van een bevaarbare waterweg.

Om goederen te vervoeren via de waterweg dienen bedrijven gebruik te kunnen maken van geschikte overslaginfrastructuur. “De nieuwe kaaimuur aan de Zuid-Willemsvaart in Rotem heeft een lengte van 176 meter en een kaaioppervlakte van 3600 m2. Het is een openbare kaaimuur die alle bedrijven in de buurt, mits reservering bij De Vlaamse Waterweg, kunnen gebruiken. En dat tegen een beperkte vergoeding van 0,28 eurocent per geloste of geladen ton excl. 21 % btw. Een ideaal aanbod voor bedrijven in de buurt om de waterweg als transportmodus uit te testen”, besluit minister Peeters.
Éen van de trotse gebruikers van de openbare kaaimuur is de firma Van Hoef Metaal Recycling. Zij maken meteen gebruik van de kade voor de afvoer van ijzer richting Gent of Antwerpen. “Deze nieuwe kaaimuur biedt nieuwe mogelijkheden voor ons bedrijf” zegt Julien Smeets, accountmanager van Van Hoef Metaalrecycling. “Vandaag vervoeren we reeds 750 ton ijzer per schip en dit minstens tweemaal per maand. Zo houden we maandelijks minstens 60 vrachtwagens van de weg en hopen in de toekomst nog meer vervoer over water te kunnen inplannen.”

Interesse om gebruik te maken van deze kaaimuur ? Stuur een mail naar: ris@vlaamsewaterweg.be.

Meer weten over de afmetingen van waterwegen of op zoek naar informatie over overslaglocaties, containerterminals en kaaimuren? Kijk op: www.visuris.be/cemt.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief