Nieuws

1 augustus 2021

Nog bijna 16.000 mensen moeten het terugkommoment volgen tegen 30 september

Het zal deze zomer extra druk zijn bij de erkende instellingen van het terugkommoment dat beginnende bestuurders moeten volgen 6 tot 9 maanden na het behalen van hun definitieve rijbewijs B. Op dit moment moeten nog bijna 16.000 mensen het terugkommoment volgen tegen 30 september. Op 24 juni waren dat er nog bijna 21.000 (20.854). Bevoegd minister Lydia Peeters roept beginnende bestuurders dan ook op om zich tijdig in te schrijven. “Door de strengere coronamaatregelen hebben de erkende instellingen voor het verplichte terugkommoment in 2020 enkele maanden de deuren gesloten en ook enkele weken in 2021. Heel wat beginnende bestuurders hebben daarom extra tijd gekregen tot 30 september van dit jaar. Momenteel merken we echter uitstelgedrag: mensen wachten om een afspraak te maken voor hun verplichte terugkommoment. Ik vraag daarom aan iedereen om niet te talmen en zich tijdig in te schrijven. Zo vermijd je een toeslag en mogelijke boetes.”

Uitstelgedrag zorgt voor drukte

Het terugkommoment is een verplichte extra opleiding die beginnende bestuurders moeten volgen 6 tot 9 maanden na het behalen van hun definitieve rijbewijs B. Door de tijdelijke sluiting omwille van corona is er al enkele maanden een inhaalbeweging bezig bij de erkende instellingen van het terugkommoment. “Maar die loopt niet zo snel als verhoopt”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters. “In totaal dienen er nog bijna 16.000 beginnende bestuurders het terugkommoment te volgen in de periode augustus – eind september. Veel mensen wachten blijkbaar tot het allerlaatste moment om zich in te schrijven. Door dat uitstelgedrag zal het de komende maanden extra druk zijn. Ik wil daarom iedereen oproepen om niet tot het laatste moment te wachten.”

Terugkommoment: extra leermoment voor beginnende bestuurders

Het terugkommoment is een verplichte opleiding van vier uur met als doel de verkeersveiligheid te verhogen en het aantal jonge bestuurders in ongevallenstatistieken naar beneden te krijgen. Bij 1 op 5 ongevallen is een jonge chauffeur betrokken. Het terugkommoment bestaat uit een praktisch gedeelte en een groepsgesprek over o.a. verkeersattitude. Beginnende bestuurders kunnen het terugkommoment vandaag volgen bij 24 erkende instellingen op 28 verschillende locaties, verspreid over heel Vlaanderen. De kostprijs bedraagt 103 euro.

Controleer je termijn via Mijn Burgerprofiel

“Het verplichte terugkommoment binnen de voorziene termijn plannen en volgen is de verantwoordelijkheid van elke beginnende bestuurders”, zegt Lydia Peeters. “Om beginnende bestuurders daarbij te helpen, krijgen ze niet alleen een herinneringsbrief in de bus. Ze kunnen ook hun termijn raadplegen via Mijn Burgerprofiel, de online profielpagina met je persoonlijke gegevens die bij de overheid bekend zijn.” Je termijn wordt op www.burgerprofiel.be zichtbaar wanneer je je definitief rijbewijs ongeveer 5 maanden op zak hebt en je voldoet aan alle voorwaarden. Wil je automatisch een mail krijgen wanneer je gegevens daar zichtbaar zijn? Dan kan je meldingen en updates inschakelen. Inschrijven op zulke updates doe je via het uitklapmenu onder de eigen naam rechtsboven, of door meldingen in te schakelen (na inloggen zichtbaar onder het tabblad ‘Meldingen’).

Campagne via sociale media

Om iedereen eraan te herinneren het terugkommoment niet verder uit te stellen en meteen in te schrijven, adverteert het Departement Mobiliteit en Openbare Werken via socialemediakanalen (Facebook & Instagram) in de maand augustus: “Stel het verplichte terugkommoment niet uit. Het wordt druk! Check je termijn via Mijn Burgerprofiel en maak een afspraak!” Alle informatie via vlaanderen.be/terugkommoment.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief