Nieuws

4 juni 2019

Ontex ontvangt het grootste, door derden gefinancierde zonnedak in België sinds 2013. Met participatie door de werknemers.

Ontex | Sinds de terugval van de sector in 2013 ligt bij Ontex te Eeklo het grootste fotovoltaïsche (PV) daksysteem dat door derden werd gefinancierd. Dit dankzij de plaatsing van een zonnestroom systeem van 2,2 MWp (2.200 kWp).

Het PV-systeem bestaat uit 7.200 zonnepanelen Suntech 305 Wp, 50 kW SMA omvormers en een Avasco montagestructuur. Het genereert meer dan 2 GWh groene stroom per jaar, wat overeenkomt met 2.000.000 kWh, of het elektriciteitsverbruik van zo’n 600 gezinnen. Het systeem levert 7,5% van de totale jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van de fabriek, waarbij slechts 1% van de zonne-energie wordt geïnjecteerd op het net.

Als ontwikkelaar/ investeerder zorgt Menapy voor alle studies, vergunningen, financiering, constructie, verzekering en onderhoud van het systeem, waardoor Ontex haar focus kan houden op de core-business. Menapy verkoopt de ter plaatse geproduceerde groene stroom aan Ontex gedurende 15 jaar. Na deze termijn worden de zonnepanelen overgedragen op de dakeigenaar – Ontex dus - die er vervolgens makkelijk nog eens 15 jaar van kan genieten.

Burgerparticipatie is voorzien doordat medewerkers van Ontex kunnen deelnemen in de financiering van het project via crowdlending: gebaseerd op het WinWin-model, ondersteund door de Vlaamse regering en gefaciliteerd door Participatie Maatschappij Vlaanderen.

Tom Pollyn, medeoprichter en managing partner bij Menapy legt uit: "Dit is een mooi voorbeeld van zelfverbruik via lokaal geproduceerde groene stroom zonder eigen investering. Op basis van deze eerste succesvolle samenwerking, ontwikkelen we momenteel gelijkaardige projecten voor Ontex in Spanje en Italië. Dankzij onze onafhankelijkheid van installateurs en fabrikanten, kunnen we deze Solar as a Service internationaal aanbieden".

Jef Monballyu, Plant Manager Ontex Eeklo: "Ontex gelooft dat duurzame bedrijfspraktijken bijdragen aan zakelijk succes. We streven naar duurzame groei en bieden onze klanten en consumenten verantwoorde producten tegen een betaalbare prijs. Daarbij willen binnen de grenzen van onze planeet opereren, zodat we de behoeften van de huidige en toekomstige generaties kunnen ondersteunen. We mikken op een CO2-neutrale activiteit tegen 2030. Sinds 2017 is de productie reeds 100% op groene stroom. Nu maken we een volgende stap door de groene elektriciteit lokaal te produceren. "

Lydia Peeters, Vlaams Minister van Financiën, Begroting en Energie: "Ontex Eeklo kan dankzij de derde partij financiering van Menapy dé stap zetten naar hernieuwbare energie. Met deze grootste zonnepaneleninstallatie op het dak van een bedrijf sinds 2013, zorgt Ontex voor een aanzienlijke bijdrage in het behalen van onze hernieuwbare energiedoelstellingen tegen eind 2020. We hebben deze voorbeelden nodig om aan twijfelaars te bewijzen dat het kàn."

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief