Nieuws

8 oktober 2021

Opening Oostelijke Ontsluitingsweg en fietsbrug

De Oostelijke Ontsluitingsweg met de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug is sinds het begin van de zomer in gebruik. Op vrijdag 8 oktober vond de ‘officiële’ opening door het Lokaal Bestuur plaats, in aanwezigheid van minister Lydia Peeters, de provinciegouverneur en de gedeputeerde van toerisme, Igor Philtjens.

Deze weg maakt een verbinding tussen de Rijksweg in Eisden-dorp en de Ontsluitingsweg. Voortaan passeert het verkeer, komende van Maaseik richting commercieel centrum, niet meer via de dorpskern van Eisden-dorp. Dit verhoogt de verkeersleefbaarheid in het dorp aanzienlijk, en bij uitbreiding in gans Maasmechelen.

Deze werken kwamen tot stand mits een goede samenwerking en vooral dankzij de medefinanciering door de verschillende partners. De totale kostprijs bedraagt 6,2 miljoen euro, waarvan 25% ten laste van het Lokaal Bestuur.

VEILIGE VERBINDING MET RIJKSWEG

Voor de aansluiting van de nieuwe ontsluitingsweg met de Rijksweg, richtte het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een kruispunt met verkeerslichten in. Dit maakt dat de oversteekbewegingen veilig en conflictvrij kunnen gebeuren.

“Door middel van samenwerking willen we vanuit Vlaanderen lokale besturen stimuleren en faciliteren om werk te maken van meer verkeersveiligheid, zeker voor de actieve weggebruiker”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Naast de aanleg van het nieuwe kruispunt op de Rijksweg N78, werd er ook een nieuwe ontsluitingsweg aangelegd. Deze verbindingsweg betekent een ontlasting van doorgaand verkeer door Eisden-Dorp en is een belangrijke schakel voor noord-zuid verkeer van en naar de autosnelweg E314. Samen goed voor een totale investering van bijna 3,5 miljoen euro vanuit Vlaanderen.”

INNOVATIE, BELEVING EN KWALITEIT ZORGEN VOOR EEN TOPPOSITIE IN HET FIETSTOERISME

Limburg heeft een toppositie op de markt van het fietstoerisme. In 2020 noteerden we een absoluut record van 4,1 miljoen fietsers. Met 3,4 miljoen fietsers tijdens de eerste negen maanden van dit jaar zal dit record worden geëvenaard.

Gedeputeerde van Toerisme en voorzitter van Visit Limburg Igor Philtjens: “Een combinatie van innovatie, beleving en kwaliteit heeft geleid tot deze marktpositie. Innovatieve en unieke fietsbeleving creëren we via grote investeringsprojecten zoals Fietsen door het Water, Fietsen door de Bomen en Fietsen door de Heide (Nationaal Park Hoge Kempen). Sinds de opening begin juli zijn op Fietsen door de Heide al meer dan 150.000 fietsers geteld. Twee nieuwe belevingstrajecten staan in stijgers: het Kolenspoor en het Fruitspoor. Deze twee trajecten worden ontwikkeld als high end belevingsroutes en verbinden alle troeven van beide regio’s: erfgoed, landschap, gastronomie, gastvrijheid in logies en horeca,… ”

Samen met de gemeenten bewaakt de provincie Limburg ook de kwaliteit, veiligheid en comfort van het toeristische fietsroutenetwerk. De provinciale arbeidersploeg, de teams uit de sociale economie, 140 fietspeters- en meters en de fietsers zelf, die via het meldpunt knelpunten kunnen signaleren, zorgen voor een permanente controle.

Gedeputeerde Igor Philtjens: “Meer dan 400 ogen zijn op het fietsroutenetwerk gericht. Knelpunten worden samen met de gemeenten en andere wegbeheerders aangepakt. Met een provinciale investeringsenveloppe van 5 miljoen euro worden de gemeenten hierin ondersteund. Deze middelen genereren een investeringsbudget van meer dan 12,5 miljoen euro. Deze nieuwe vrijliggende fietsbrug en bijhorend fietspad in Maasmechelen passen volledig in de provinciale beleidsambitie. Vanuit de provincie werd de helft, een bedrag van ruim 690 000 euro geïnvesteerd."
“De Watergroep zorgde voor de twee nieuwe landhoofden aan de brug en investeerde hiervoor ongeveer 160 000 euro. Hierop werd de fietsersbrug gehesen”, vult schepen Marleen Kortleven aan.

Het resultaat van deze samenwerking met de provincie Limburg, het AWV en de Watergroep levert ongetwijfeld een bijdrage aan de verdere uitbouw van Limburg als toeristische fietsprovincie.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief