Nieuws

30 maart 2019

Premie doet Vlaming warmlopen voor warmtepompboiler

De Tijd | We vervangen onze elektrische boiler steeds vaker door een exemplaar dat warmte uit de lucht haalt. Zo'n warmtepompboiler is duurder in aankoop, maar verbruikt minder energie.

Tijdens de eerste twee maanden van 2019 zijn al 1.191 warmtepompboilers verkocht in ons land. Dat zijn er 58 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van de sectorfederatie ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België. De stijging is mede te danken aan de recente invoering van een Vlaamse premie.

Sinds dit jaar kunnen Vlamingen die een warmtepompboiler installeren voor het verwarmen van sanitair water een premie krijgen van de netbeheerder Fluvius. U moet daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het moet om een nieuwe boiler gaan. De waterpomp moet geplaatst en gefactureerd worden door een aannemer. En de premie is alleen geldig voor woningen die ten laatste op 31 december 2013 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet of voor woningen waarvoor uiterlijk op 31 december 2013 een bouwaanvraag werd ingediend, maar die pas vanaf 1 januari 2014 zijn aangesloten.

U hebt twaalf maanden om de premie aan te vragen, te tellen vanaf de factuurdatum. Sinds 7 februari - het digitaal aanvraagformulier is sindsdien beschikbaar - dienden al 299 Vlamingen een aanvraag in. De premie kan tot zes maanden na de aanvraag worden uitbetaald.

Dit jaar bedraagt de tegemoetkoming 400 euro per woning en maximaal 40 procent van de factuur. Maar de komende jaren daalt de premie: in 2020 wordt dat 300 euro, en vanaf 2021 tot en met 2023 200 euro. Nadien is er geen premie meer. Als uw klassieke boiler aan vervanging toe is, heeft u er dus baat bij om die zo snel mogelijk in te ruilen.

'De reflex bij de consument is meestal nog: laten we onze oude, defecte boiler snel vervangen door een nieuwe elektrische', zegt Geert Flipts van het Vlaams Energieagentschap (VEA). Die is in aankoop goedkoper. Een gewone elektrische boiler (van 300 liter) kost ongeveer 1.200 euro, terwijl u voor een warmtepompboiler (van 200-270 liter) ongeveer 2.250 euro neertelt, btw en plaatsingskosten niet inbegrepen.

Dat uit zich in de verkoopcijfers. 'Jaarlijks worden nog altijd zo'n 75.000 gewone elektrische boilers met een opslagvat van meer dan 80 liter verkocht', zegt ATTB-voorzitter Hans Van Der Perre. Voor warmtepompboilers gaat het om zo'n 5.000 exemplaren.

'Een warmtepompboiler is nochtans veel efficiënter dan een klassieke elektrische boiler', zegt Van Der Perre. 'Gemiddeld leidt een warmtepompboiler tot een besparing van 75 procent op uw energiefactuur.' Voor een gezin van vier betekent dat een jaarlijkse besparing van 300 euro.

Zonnepanelen

Om misverstanden te vermijden: u hoeft geen dure warmtepomp te installeren om een warmtepompboiler te kunnen gebruiken. 'Die twee hebben eigenlijk niets met elkaar te maken. Er bestaan verschillende types warmtepompen om uw woning te verwarmen, zoals een geothermische pomp, een lucht-water- of een lucht-luchtpomp. Sommige pompen kunnen ook gebruikt worden om uw sanitair water te verwarmen, maar het rendement ervan ligt lager. De sanitaire warmtepomp - voor sanitair warm water - of warmtepompboiler is een elektrische boiler met een warmtepomp', zegt Van Der Perre.

Meestal is die warmtepomp ingebouwd en staat ze gewoon op de boiler. De pomp neemt dan de warmte uit de omgeving op. U plaatst de warmtepompboiler dan ook het best in een onverwarmde ruimte, zoals een garage, zolder, kelder of berging. 'Als u de boiler in een verwarmde ruimte zet, wordt het daarin koeler en moet u bijverwarmen, wat niet de bedoeling

kan zijn', zegt Flipts. De ruimte moet een volume van minstens 20 kubieke meter hebben, waardoor een warmtepompboiler minder geschikt is voor een appartement.

Voor wie zonnepanelen heeft, biedt de sanitaire warmtepomp een extra voordeel. Hij kan de energie die hij overdag produceert maar niet gebruikt, stockeren door zijn water op dat ogenblik met de warmtepompboiler op te warmen, om het dan op een ander moment te gebruiken.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief