Nieuws

22 mei 2019

Premie voor zero-emissievoertuigen met 1 jaar verlengd

De Vlaamse regering heeft op voorstel van minister van Energie Lydia Peeters de premie voor zero-emissievoertuigen verlengd tot eind 2020. Het gaat om premies voor batterij-elektrische wagens, bromfietsen of motorfietsen en auto’s op waterstof. Ook taxibedrijven zullen in de toekomst zo’n premie kunnen aanvragen. Lydia Peeters: “We hebben vastgesteld dat deze premie voor veel Vlamingen het verschil maakt tussen overstappen op zero-emissie of niet. Daarom willen we de premie nu met 1 jaar verlengen en dus over deze legislatuur tillen.”

Sinds 1 januari 2016 kunnen Vlamingen een premie krijgen voor de aankoop van een zero-emissiewagen, dat is een wagen met een batterij of op waterstof. De voorbije jaren zijn de categorieën uitgebreid naar bestelwagens, deelauto’s, elektrische bromfietsen en motoren. Daar komen voortaan ook de taxibedrijven bij. Ook zij zullen een premie kunnen aanvragen voor zero-emissievoertuigen. Bovendien verlengt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters de premie met een jaar, tot eind 2020.

“We stellen vast dat het aanbod aan wagens vergroot, maar dat de prijs nog erg hoog blijft. Daarom verlengen we de premie met een jaar. Ook taxibedrijven, die vergelijkbaar zijn met deelwagens waarvoor de premie al mogelijk was, kunnen deze voortaan krijgen. Ze hebben een voorbeeldfunctie”, vindt Lydia Peeters.

Premie op zelfde niveau voor het goedkopere segment

De premies voor de goedkopere segmenten van auto’s (tot 31.000 euro en tot 41. 000 euro) blijven behouden op hetzelfde niveau als vandaag tot eind 2020. We spreken over 4.000 euro voor de ‘goedkoopste’ modellen tot 31.000 euro en 3.500 euro voor de modellen tot 41.000 euro. Ook voor de bromfietsen en motoren blijven de premies dezelfde, respectievelijk 750 en 1.500 euro.

Lydia Peeters: “Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om de overstap te maken, ligt de klemtoon meer op de tweewielers en op het wat goedkopere wagensegment. Omdat de premie hier zeker het verschil kan maken.”

Voor de duurdere wagens daalt de premie dan ook totdat hij wordt stopgezet eind 2020.

Lydia Peeters: “We tillen de premie over deze legislatuur omdat ondersteuning op korte termijn noodzakelijk blijkt om de vergroening van ons wagenpark te versnellen. Het staat de volgende regering natuurlijk vrij om de situatie opnieuw te beoordelen en de premie nog langer aan te houden.”

Voor de verlenging en uitbreiding is een wijziging van het Energiebesluit nodig. Het wijzigingsbesluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief