Nieuws

24 april 2020

Proceduretermijnen subsidies veilige schoolomgevingen worden opgeschort

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) trok dit jaar een budget van 10 miljoen euro uit voor de subsidie veilige schoolomgevingen. Gemeenten kunnen deze subsidie aanvragen voor projecten die de verkeersveiligheid van schoolomgevingen verbeteren. Door COVID-19 crisis is het voor veel gemeenten nu moeilijk om te voldoen aan de wettelijke termijnen voor de uitvoering van de werkzaamheden en het bezorgen van de afrekening. Daarom heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist die wettelijke termijnen voor onbepaalde tijd op te schorten. Tegelijk is het de bedoeling dat lokale besturen de werkzaamheden nog zoveel mogelijk laten plaatsvinden, als dat tenminste op een veilige manier kan.

Opschorting termijn uitvoering van projecten

Gemeenten die een subsidie veilige schoolomgeving ontvangen hebben, moeten zich normaal gezien houden aan bepaalde termijnen. De geplande ingrepen moet namelijk uitgevoerd worden binnen de zes maanden na de dag van beslissing tot toekenning van de subsidie. Die termijn wordt nu opgeschort vanaf 16 maart tot en met een datum die door die door de Vlaamse Regering in een afzonderlijk besluit vastgesteld zal worden.

Opschorting termijn om afrekening te bezorgen

Daarnaast moeten gemeenten ook rekening houden met de termijn van de afrekeningen van de kosten. Na toekenning van de subsidie wordt al een eerste schijf van 50% van het subsidiebedrag uitbetaald. De tweede schijf volgt dan op basis van de afrekening van de kosten. De gemeente moet normaal de bewijsstukken van die kosten en de finale afrekening van het project uiterlijk 2 maanden na de uitvoering van het project bezorgen aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Ook die termijn wordt opgeschort vanaf 16 maart tot een nog onbepaalde datum die later door de Vlaamse regering vastgesteld zal worden.

Laat werken op een veilige manier doorgaan

Ondanks de opschorting van de proceduretermijnen, roept minister Lydia Peeters de lokale besturen wel op om niet te wachten met de uitvoering van de werkzaamheden indien die op een veilige manier kunnen doorgaan.

“In deze periode is er veel minder verkeer waardoor de aannemers vlotter kunnen doorwerken en tegelijk ook minder hinder veroorzaken. Uiteraard moeten de nodige coronamaatregelen en social distancing gerespecteerd worden maar dit kan allemaal in samenspraak met de aannemer gebeuren. Dus ik raad de gemeenten aan om deze tijden goed te gebruiken en verder werk te maken van een veilige schoolomgeving”, aldus minister Lydia Peeters.

Voor meer info: https://www.vlaanderen.be/subsidies-aan-gemeenten-voor-het-verbeteren-van-de-verkeersveiligheid-van-schoolomgevingen

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief