Nieuws

19 oktober 2021

Scholieren ontdekken samen met minister Peeters duurzame karakter van AB Inbev en Rein4ced

Met een roadshow doorheen de vijf Vlaamse provincies laten de Vlaamse Ondernemers – 19 Vlaamse werkgevers-en sectororganisaties – ministers en jongeren zelf ontdekken welke positieve impact bedrijven hebben op de klimaatuitdagingen. Ze tonen dat duurzaam ondernemen echt in het DNA zit van Vlaamse bedrijven. In Vlaams-Brabant krijgen AB Inbev en Rein4ced een delegatie over de vloer met werkgevers, Vlaams minister Lydia Peeters en een klas scholieren uit Leuven. Alle verplaatsingen tijdens de duurzaamheidstour gebeuren met een hybridebus van De Lijn.

Bij brouwerij AB Inbev krijgen de leerlingen uitleg over de elektrische vrachtwagen die in Leuven de cafés van bier voorziet. In de brouwzaal krijgt de delegatie een korte introductie over duurzaam brouwen. In de verpakkingshal wordt innovatie in duurzame verpakkingen getoond. Ten slotte zien de leerlingen de waterzuiveringsinstallatie die zorgt voor circulair watergebruik in actie.

Rein4ced is een innovatief Belgisch bedrijf dat in 2015 ontstond in de schoot van de KU Leuven. De ingenieurs vonden een manier om carbon frames als het ware onbreekbaar te maken. Anderzijds wisten ze ook de productie van die frames volledig te automatiseren. Daarmee kunnen ze tot 20.000 frames per jaar maken én die productie ook in België houden. REIN4CED gaat in zee met Accell Group, voor de productie van carbonframes voor hardtail mountainbikes van Ghost.

“Duurzaamheid is één van de vier pijlers binnen mijn beleid. Om samen met scholieren te ontdekken welke innovatieve en duurzame projecten onze Vlaamse ondernemingen aan de dag leggen is fantastisch. Daarnaast proberen we vanuit de Vlaamse regering samen met de Vlaamse Ondernemers steeds meer jongeren warm te maken voor technische en wetenschappelijke jobs via o.a.. stem-opleidingen. Onze mobiliteitstoekomst is onherroepelijk gekoppeld aan de uitdagingen en technologieën van morgen. Zo zetten we de komende jaren sterk in op e-mobiliteit binnen auto- en vrachtverkeer, wat één van de belangrijkste en meest duurzame transities van vandaag en de toekomst is. Maar de komende jaren zetten we ook ten volle in op meer fietsveiligheid, om zo functionele verplaatsingen per fiets te doen stijgen”, zegt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.
“We willen jongeren inspireren om te kiezen voor een studierichting waarmee ze kunnen meebouwen aan een duurzame toekomst voor onze economie”, klinkt het bij de Vlaamse Ondernemers.

Technopolis

De deelnemende scholen kregen in aanloop naar de duurzaamheidstour een werknemer van het bedrijf dat ze zullen bezoeken voor de klas. Tijdens de bedrijfsbezoeken worden de jongeren begeleid door medewerkers van Technopolis.

De Lijn

“Alle verplaatsingen tijdens de duurzaamheidstour gebeuren in een speciaal bestickerde hybride bus van De Lijn”, vertelt minister Peeters.
Vanzelfsprekend vormt duurzaamheid de komende jaren ons stokpaardje. Bij De Lijn staat duurzaamheid zowel voor een totale vergroening van ons wagenpark en onze infrastructuur, als voor het verduurzamen van onze processen en bedrijfscultuur. De samenwerking met de verschillende actoren in het mobiliteitsveld is daarbij van cruciaal belang. Vanuit die optiek is De Lijn dit prachtige initiatief dan ook bijzonder genegen, en zetten we graag onze schouders eronder”, zegt Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief