26 september 2024
Twee decennia grensoverschrijdende samenwerking zorgden voor…
Lees meer
Nieuws
13 september 2022
Door in te stappen in het High-Five-project wil Stad Diest kinderen stimuleren vaker te stappen of trappen van en naar school. Op dinsdag 13 september kwam de superheld van het project Five samen met Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters de aftrap geven in de eerste drie Diestse scholen.
"Met het High-Five-project willen we kinderen en ouders aanmoedigen om zich duurzaam, gezond en veilig naar school te verplaatsen”, vertelt burgemeester van Diest Christophe De Graef. “Minder autoverkeer maakt de schoolomgeving bovendien veiliger. Met dit project kan dat op een leuke, speelse manier!"
Alle schoolkinderen krijgen een slim polsbandje waarmee ze High-Five-palen kunnen scannen. De palen staan op strategische punten, die bepaald zijn in samenspraak met de stad. Door te scannen kunnen de kinderen punten verdienen, die ze vervolgens weer kunnen inleveren voor prijzen. Denk aan een zwembadtickets, extra speeltijd of wat lekkers.
Volgens Authier Degryse, projectcoördinator bij High-Five, is deze methode succesvol doordat ze naast een beloningssysteem ook een spel hebben ontwikkeld.
“We hebben een superheld uit een parallel universum. Met de gescoorde punten kan je op een online spelplatform opdrachten vervullen en de cadeautjes inruilen. De superheld gaat ook drie keer per jaar bij de scholen langs, daardoor komt het spel echt tot leven."
In Stad Diest gaan elk jaar drie andere basisscholen met het project aan de slag. Daarvoor dienden ze ook een aanvraag in voor de subsidie ‘veilige schoolroutes’ van Vlaams minister Lydia Peeters.
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Voor de realisatie van het project High-Five kon de stad Diest rekenen op de subsidie veilige schoolroutes. Steden en gemeenten kunnen deze aanvragen voor snel uitvoerbare infrastructurele ingrepen, maar ook voor verkeersveiligheidsprojecten zoals High-Five. Met Vlaanderen blijven we inzetten op die verkeersveiligheid in en rond de schoolomgeving. Recente cijfers van Vias tonen aan dat gemiddeld 13 kinderen per dag in ons land op weg naar of terug van school gewond geraken in een verkeersongeval. Daar wil ik verandering in brengen en ouders het vertrouwen geven om hun kinderen met de fiets of te voet naar school te laten gaan.”
“Het is een formule die ook aanslaat in andere steden en gemeenten in Vlaanderen. Ondertussen zijn er 74 ingeschreven scholen bij 22 gemeenten. Daar worden resultaten uit gehaald”, zegt Degryse. “In Schoten werd een stijging gemeten van maar liefst 68% meer fietsen over een gans schooljaar. De grootse stijging zien we in de winter, waar we tot zeven keer meer fietsers tellen.”