Nieuws

9 april 2019

Tweede duurzame Vlaamse obligatie brengt 750 miljoen euro op

De Vlaamse Gemeenschap heeft vorige week, op 4 april, met succes een tweede duurzame obligatie uitgegeven: op 1 dag tijd werd er 750 miljoen euro opgehaald. Met het geld wil de Vlaamse overheid duurzame en sociale projecten financieren rond bijvoorbeeld energie-efficiëntie of de bouw van scholen. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Vlaanderen kan mee profiteren van de gunstige marktomstandigheden. Dat er zoveel interesse is, ook bij buitenlandse investeerders, bewijst dat Vlaanderen een sterk merk is en duurzaamheid een extra troef.”

Voor de tweede keer in een half jaar tijd geeft de Vlaamse Gemeenschap duurzame obligaties of ‘sustainable bonds’ uit. Bij de eerste keer - half november - werd er op één dag 500 miljoen euro opgehaald bij 61 institutionele investeerders uit 11 verschillende landen. Dit keer was de interesse nog groter, met zelfs 117 potentiële investeerders uit 14 landen.

De totale opbrengst bedraagt 750 miljoen euro. De obligatie loopt tot 2044 - 25 jaar dus - en heeft een coupon van 1,50% en een yield of een rendement van 1,567%.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “De historisch lage rente en de looptijd van 25 jaar geeft Vlaanderen de ademruimte om grote langetermijnprojecten met een gerust hart te plannen.”

Duurzaam en sociaal

Sustainable bonds zijn obligaties die gericht zijn op de financiering van duurzame groene of sociale investeringen. Sustainalytics, een ratingbureau dat wereldwijd bedrijven waardeert op basis van ecologie, samenleving en goed bestuur, keurde de Vlaamse duurzame obligaties eerder al goed.

Sinds 2016 plaatst de Vlaamse Gemeenschap zélf obligaties om een aantal instellingen te financieren. Zo krijgt ze betere voorwaarden via lagere spreads tegenover de OLO (de Belgische rentevoet). De marge van deze uitgifte bedraagt 24 basispunten boven de OLO-rentevoet.

“Vlaanderen is een aantrekkelijke en betrouwbare regio om te investeren. De 750 miljoen euro zullen we met de Vlaamse Gemeenschap investeren in onder meer de renovatie van sociale woningen, passiefscholen, het energie-efficiënt maken van gebouwen, circulaire economie en de bestrijding en preventie van verontreiniging.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief