Nieuws

9 juni 2020

Vernieuwde Antwerpse Scheldekaaien dit jaar mooiste publieke ruimte

BELGA | De herinrichting van de Scheldekaaien in Antwerpen is dinsdag in de bloemetjes gezet met de Prijs Publieke Ruimte. De Antwerpse schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder en de gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg Chris Danckaerts, mochten de onderscheiding digitaal in ontvangst nemen. Herentals won de publieksprijs voor een vergroeningsproject. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) maakte de laureaten bekend.

Het Infopunt Publieke Ruimte vertegenwoordigt gemeentebesturen, overheidsinstellingen, ondernemingen en organisaties die actief zijn op gebied van openbare ruimte. Elk jaar reikt het de Prijs Publieke Ruimte uit als erkenning "voor goed opdrachtgeverschap en voor een kwaliteitsvol ontwerp en vakkundige uitvoering aan de beste openbare ruimte van Vlaanderen en Brussel.

Dit jaar ging de prijs - die wegens de coronapandemie tijdens een onlinecongres werd uitgereikt - naar de herinrichting van de Scheldekaaien in de Antwerpse wijken Sint-Andries en Zuid. "De stad Antwerpen en De Vlaamse Waterweg hebben de noodzakelijke werken van het Sigmaplan - om de stad te beschermen tegen overstromingen - aangegrepen om de stad opnieuw bij de Schelde te brengen", zegt juryvoorzitter Jan Vilain.

"Vroeger waren de kaaien een parking waar mensen van buiten Antwerpen hun auto achterlieten om de stad in te trekken. Vandaag komen stadsbewoners naar hier om uit te waaien, de voeten in het water te steken, afscheid te nemen van een dierbare of van de zonsondergang te genieten", luidt het voorts. "De Scheldekaaien zijn een bestemming op zich geworden waar voetgangers een openruimtegevoel krijgen dat zelden zo dicht bij een stadscentrum te vinden is. Tijdens de coronalockdown is overduidelijk gebleken dat steden nood hebben aan zulke plekken."

Daarnaast was er ook een publieksprijs, waarvoor 2.159 mensen hun stem uitbrachten. De stad Herentals won die overtuigend voor de heraanleg van het binnengebied Schaliken, dat aansluit op de Grote Markt. De heraanleg komt tegemoet aan "verschillende uitdagingen van de 21ste eeuw: ontharding, strategische verbindingen voor zacht verkeer, een duurzame waterhuishouding, een kindvriendelijke inrichting en een kwalitatieve invulling van tijdelijke ruimtes", zo zegt de jury. "Tegelijkertijd is de geschiedenis van de plek op een hedendaagse manier weer op de voorgrond gebracht."

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief