Nieuws

4 augustus 2020

Vlaams minister Lydia Peeters doet oproep aan burger: “Vermijd toelagen en boetes: plan tijdig je bezoek aan keuring”

Al enkele weken is het druk bij de Vlaamse keuringsstations. Zelfs op afspraak kan de burger niet altijd snel de technische keuring van zijn voertuig laten uitvoeren. Wie tot het laatste moment wacht, komt daardoor ongewild in de problemen. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters, doet daarom samen met de autokeuringssector een oproep naar alle Vlamingen. “Heb je recent een groene herinneringskaart gekregen? Of vervalt jouw keuringsbewijs binnen de komende twee maanden? Plan dan meteen je bezoek aan de keuring. Zo vermijd je een laattijdige keuring, de daaraan verbonden toelagen en eventuele boetes.”

Extra druk door noodzakelijke inhaalbeweging en stijgende tweedehandsverkoop

Het is momenteel drukker dan normaal bij de Vlaamse keuringscentra omwille van meerdere redenen. “De zomer is sowieso een drukke periode, maar nu komt daar een inhaalbeweging van 400.000 voertuigen bovenop doordat de keuringsactiviteiten omwille van coronamaatregelen tijdelijk waren stopgezet”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters. “Alle keuringen zijn vanaf 4 mei opnieuw mogelijk en de Vlaamse keuringsstations zetten daarvoor alle beschikbare mensen en middelen in. Ik wil hen daarvoor ook bedanken. Tegelijk is er echter een tijdelijke stijging van het aantal tweedehandskeuringen, niet alleen uit Vlaanderen maar ook uit Brussel en Wallonië. De verkoop van tweedehandswagens is de afgelopen maanden fors gestegen, dat merken de keuringscentra ook.”

Wacht niet tot het laatste moment. Plan je bezoek tijdig

Burgers stellen hun bezoek aan de keuring vaak uit tot kort voor de vervaldatum van hun keuringsbewijs. Door de huidige drukte kan het dan gebeuren dat ze pas na de vervaldatum van hun keuringsbewijs een afspraak kunnen maken. Minister Lydia Peeters: “Het uitstellen van de keuring is al langer een algemeen fenomeen. Sommige mensen komen daardoor ongewild in vervelende situaties terecht. Samen met de Vlaamse autokeuringssector wil ik daarom nog eens extra sensibiliseren om tijdig de technische keuring in te plannen en niet te wachten tot het laatste moment. Je kunt je voertuig al aanbieden voor een periodieke keuring vanaf 2 maanden vóór de referentiedatum, met behoud van die datum.”

Gespreide inhaalkeuringen voor wie tussen 13 maart en 3 juni naar keuring moest

De voertuigen die van 13 maart tot en met 3 juni naar de keuring moesten, hebben een verlengde geldigheid tot en met 4 november 2020. Politiediensten en verzekeraars zijn op de hoogte van dat uitstel. “We zijn ondertussen net over de helft van die inhaalbeweging”, zegt Lydia Peeters. Deze groep voertuigeigenaars krijgt gespreid een groene herinneringskaart voor hun inhaalkeuring. “We kunnen niet iedereen tegelijk laten komen. Daarom moet deze doelgroep hun groene herinneringskaart afwachten om hun bezoek aan het keuringscentrum in te plannen. De inhaalbeweging kan alleen vlot verlopen wanneer ze gespreid gebeurt. Wie uitstel kreeg tot en met 4 november, maar op 1 oktober 2020 nog geen herinneringskaart gekregen heeft, plant het best zelf een afspraak in.”

Op tijd naar de keuring: enkele tips en tricks

 • Eigenaars van een voertuig zijn wettelijk verplicht om zelf op te volgen wanneer ze hun voertuig moeten laten keuren. Je kunt dat makkelijk zelf te weten komen via de datum op het keuringsbewijs.
 • Je kunt een voertuig vanaf 2 maanden vóór de referentiedatum aanbieden voor een periodieke keuring met behoud van de referentiedatum.
 • Wil je weten hoe druk het is in de keuringscentra?
  • Surf naar de website van het keuringscentrum. Zo weet je welke mogelijkheden er zijn (vrije aanbieding of op afspraak).
  • Check bij vrije aanbieding de online webcam van jouw keuringscentrum.
 • Heeft je wagen nog geen keuringsbewijs? Hou er dan rekening mee dat een personenwagen ten laatste 4 jaar na de datum van eerste inschrijving naar de keuring moet. De datum van eerste inschrijving vind je op het kentekenbewijs.
 • De toeslag voor wie minder dan een maand te laat is, bedraagt 8,30 euro. Daarna kan dat bedrag oplopen tot 29,70 euro wanneer je meer dan 6 maanden te laat bent.

Veiligheidsvoorschriften
Er gelden momenteel meerdere preventiemaatregelen om de technische keuring vlot en veilig te laten verlopen en de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Dit zijn de belangrijkste veiligheidsvoorschriften die in alle keuringscentra van toepassing zijn:

 • Kom alleen naar de keuring (zonder passagiers).
 • Inspecteurs en klanten moeten altijd een afstand van 1,5 m respecteren. Wanneer dat niet mogelijk is, is het dragen van een mondmasker verplicht.
 • Klanten kunnen alleen met betaalkaart betalen.
 • Het ‘Drop en Go’- principe: de klant geeft de wagen af aan de controleur die de keuring uitvoert. De klant wacht in de daarvoor voorziene ruimte aan het eind van de keuringslijn.
 • Controleurs ontsmetten hun handen voor de start en na het beëindigen van elke keuring.
 • Ontsmettingsmiddel is in elk keuringscentrum beschikbaar voor controleurs en klanten.
 • Er komt een hittegolf aan. Neem een hoofddeksel en water mee!

Meer informatie

Meer informatie over de momenteel geldende coronamaatregelen bij de technische keuring vind je op www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn/gezondheid/gezondheid-en-preventie-tijdens-de-coronacrisis/coronamaatregelen-voor-technische-keuring.

Meer gedetailleerde informatie vind je op de websites van GOCA VLAANDEREN en de Vlaamse erkende autokeuringscentra.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief