Nieuws

8 juli 2020

Vlaams minister Lydia Peeters investeert in veilige schoolomgevingen bij 8 gemeenten

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) investeert 150.000 euro om 28 schoolomgevingen in 8 gemeenten veiliger te maken. Dit gebeurt via de subsidie veilige schoolomgeving. “Binnen mijn beleid vormt verkeersveiligheid een topprioriteit. Met deze subsidie kunnen we samen met de steden en gemeenten de veiligheid van de schoolomgevingen in Vlaanderen verhogen. Kinderen moeten zich op een veilige manier naar school kunnen verplaatsen en ik wil mij daar de volgende jaren blijven voor inzetten”, zegt Lydia Peeters.

Veiligheid verhogen in schoolomgevingen

Lokale besturen kunnen de subsidie veilige schoolomgeving aanvragen voor projecten die door snel uitvoerbare ingrepen de verkeersveiligheid in de schoolomgevingen verhogen.Lydia Peeters wil met deze subsidies gemeenten ondersteunen om in schoolomgevingen maatregelen te nemen die de veiligheid van de schoolgaande jeugd in de directe omgeving van de schoolpoort ten goede komen. De middelen werden bijvoorbeeld al ingezet om een schoolstraat in te richten, fiets- en voetpaden her aan te leggen, markeringen, signalisatie en straatmeubilair aan te brengen en om een fietsbeloningssysteem op te zetten.

150.000 euro voor 8 gemeenten

Minister Lydia Peeters kent 8 bijkomende gemeenten een subsidie veilige schoolomgeving toe, goed voor 150.306,71 euro. Hiermee wordt in 28 schoolomgevingen de verkeersveiligheid verhoogd.

Provincie

Gemeente

Aantal Schoolomgevingen

Subsidiebedrag (in euro)

West-Vlaanderen

Ardooie

4

23.092,95

West-Vlaanderen

Beernem

7

8.480,03

Oost-Vlaanderen

Beveren

7

22.340,63

Limburg

Genk

1

3.143,34

Antwerpen

Wijnegem

4

33.406,29

West-Vlaanderen

Wingene

3

19.234,10

West-Vlaanderen

Zwevegem

1

15.609,37

West-Vlaanderen

Staden

1

25.000,00

Totaal

28

150.306,71

Aanvragen subsidie veilige schoolomgeving

De subsidiëring in kader van veilige schoolomgevingen wordt verder voortgezet in 2020. Minister Lydia Peeters voorziet hier meer budget vanuit het Verkeersveiligheidsfonds dan in 2019. De lokale besturen kunnen een aanvraag indienen voor een subsidiëring van 50% voor werken in een straal van 100 meter dan wel tot aan het eerstvolgende kruispunt – met een maximum van een 25.000 euro.

“Ik roep alle steden en gemeenten op om na te gaan welke maatregelen ze kunnen invoeren”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters “Lokale besturen hebben een directe kijk op wat er kan en moet veranderen in hun schoolomgevingen. Het is zo belangrijk dat leerleerlingen op een veilige manier hun woon-schooltraject kunnen afleggen.”

Lokaal bestuur?

Door COVID-19 crisis is het voor gemeenten moeilijk om te voldoen aan de wettelijke termijnen voor de uitvoering van de werkzaamheden en het bezorgen van de afrekening. Daarom heeft de Vlaamse Regering beslist die wettelijke termijnen voor onbepaalde tijd op te schorten. Tegelijk is het de bedoeling dat lokale besturen de werkzaamheden nog zoveel mogelijk laten plaatsvinden, als dat tenminste op een veilige manier kan.

Meer informatie over deze opschorting en het subsidiemechanisme kan u terugvinden op:https://www.vlaanderen.be/subsidies-aan-gemeenten-...

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief